Перманентния грим е недълбока козметична татуировка. Първаначалното и приложение е било свързано с възстановяване на формата на веждите в случаи при които липсват косъмчета на някои места вследствие на протекло заболяване или извършена оперативна намеса. Сега вече перманентния грим се прилага за коригирине формата на веждите, когато естествената им форма не е дотам естетична или поради липса на косъмчета в участъците, които придават по-перфектна форма. Дълбочината на проникване на цветовете е не повече от 1мм. Оцветителите са растителни, натурални, което подпомага доброто приемане от кожата и осигуряват цвят максимално близък до природния. Нанасянето на контура в перманентния грим се извършва по принципа на татуирането. Първаначално пигментите се вкарват в повърхностния слой на кожата и с течение на времето проникват в по-дълбоките слоеве, което им позволява да се съхранят от 3 до 5 години. Пигментите са разработени така, че след време да се усвоят от клетките и дискретно да изчезнат.

Какво може да се изработи чрез перманентен грим?

С помоща на перманентния грим е възможно да се коригира естествената форма на веждите. Подбора на цветовете е строго индивидуален. Съобразява се с цвета на косата и кожата. Трябва винаги да се има в предвид, че няколко седмици след процедурата цвета леко избледнява. Веждите коригирани с този способ изглеждат изключително натурални, тъй като техниките на изработване позволяват да се поставят ситни точици между основата на косъмчетата или да се рисуват щрихи наподобяващи косъмчета. По този начин се осигурява запълване на редките вежди или изрисуване на местата в които липсва окосмяване. Изборът на цветове и форми е практически неограничен. От тази процедура самите вежди немогат да пострадат, тъй като луковицата на косъма се намира в па-дълбоките нива на кожата. Освен естетическата наслада от красиво изписаните вежди тази процедура осигурява голямото удобство да почиствате веждите от нежеланите косъмчета без да се притеснявате, че може без да искате да промените формата им.

По какво се различава перманентния грим от татуировката?

Различията започват с оборудването. В перманентния грим се използват апарати снабдени със защитни механизми, произведени от мека пластмаса, които не травмират кожата. В апаратите за татуировки се използват метални накрайници и механизми за осигуряване на по-дълбоко проникване на оцветителите. Проникваемостта при перманентния грим е от 0,5 до 1 мм, а в татуировките от 1мм до 2 мм. Различия има и в използваните оцветители. Пигментите в перманентния грим са на натурална растителна основа и това прави възможно цялостното им усвояване и асимилиране от кожата, след което изчезват. При татуиравките пигментите съдържат синтетични оцветители, които дават устоичивост на цветовете във времето. Оборудването и продуктите за перманентен грим не могат да се използват за изработване на татуировки по тялото, както и пигментите и апаратите за татуировки не бива да се използват за перманентен грим.

Как протича процедурата?

Процедурата започва с разговор за формата, която трябва да се постигне. Тя трябва да се съобрази най-вече с пропорциите на лицето и възрастта Ви, а не с модата в момента. Модата е нещо динамично и променливо, а перманентния грим ще остане от 3 до 5 години. Едва след уточняване на този важен елемент се пристъпва към избор на цвят. Вашето желание за определен цвят трябва да бъде обсъдено със специалистта, който ще изработи грима, а той от своя страна ще ви насока относно трайността и целесъобразността на Вашия избор Колкото е по- тъмен цвета, толкова по- голяма трайност ще има. Пигментите близки до естествения цвят на кожата най- скоро изчезват. Има специфични цветове, които изглеждат по един начин когато се поставят, но с течение на времето се видоизменят- посивяват или позеленяват. Всички тези неща се знаят от специалиста, който ще извърши процедурата, така,че добре е да се вслушате в неговите препоръки.

Преди започването на процедурата има кратка подготовка на клиента и изпълнителя на макияжа .Зоната в която ще се работи се дезинфекцира и се поставя локална упойка. Действието и е около 10-15 минути, но по време на работата, анастезията периодично се подновява. Апаратът се настройва на определения за работа режим, зарежда се с еднократна игла и се подготвят необходимите цветове. Специалистът работи сръкавици за еднократна употреба и периодично почиства обработваното място с кислородна вода. Времетраенето е средно около 40-50 минути. След приключване на процедурата иглата, маншона около нея и ръкавиците с които е работено се изхвърлят.

Поддържане в “следоперативния” период.

След изработването на перманентния грим Вие ще имате симетрична форма, гладка линия и красив цвят. На този етап имате постигнат едва 50% успех. Останалите 50% зависят от няколко фактора:

Процесът на оздравяване на кожата и “приемането” на новия цвят е строго индивидуално. В зависимост от специфичните качества на кожата регенерацията се осъществява от 3 до 5 дни. Тези дни се делят на няколко етапа:

  • В самия ден на приложението кожата е зачервена, подпухнала и болезнена.
  • Първите дни след процедурата гримът изглежда ярък, наситен и малко неестествен, тъй като цветът е съобразен с това, че предстои изсветляване след няколко дни. Изсветляването се обяснява с реакцията между пигмента и лимфата в кожата.
  • В последвалите 2 до 3 дни ще се образуват корички, които постепенно ще паднат. Чак тогава може да се види какъв ще бъде цвета на грима през следващите няколко години. Това е етап в който проличава къде цветът е “приет” добре и къде не е хванал. В периода от процедурата до излющването на коричките не е препоръчетилно посещение на сауна, басеин и приложение на пилинги. Кожата може да бъде обгрижвана с подхранващи и регенерирещи кремове, които ще подпомогнат нейното зарастване и бързо възстановяване. Приложението им ще омекоти кожата и коричките и ще предотврати ненавременното им отстраняване. Коричките трябва да паднат сами, в момента в който кожата отдолу вече е здрава. Преждевременното им излющване може да предизвика кървене, инфекция, промяна на линията и дори нежелан белег.
  • След преминаването на този оздравителен период е желателно да се проведе повторно попълване на прекъснатата линия в участъците където пигмента не е бил усвоен.