Есента е времето, в което започваме да се подготвяме за студената и дълга зима. Това е период на адаптация и за нашата кожа. През този сезон, изтощена от високите температури през лятото и активното слънчево облъчване, тя проявява осезаемо чувство за жажда. Защитната и функция също е намаляла, поради увеличеното отделяне на свободни радикали през лятото. Вредното влияние се изразява в разрушаване на различните белтъчни молекули, липиди или нуклеинови киселини, които са основна съставка на клетъчните структури. Това въздействие на свободните радикали има пряко отношение към стареенето на кожата.

Класическият синдром на дехидратираната кожа е „стягане“ и „опъване“. При кожа, която принципно е суха, това усещане се засилва през есента и става почти болезнено през зимата. Това е така защото освен вода в нея липсват и мазнини. Тя се набраздява с фини бръчици, става твърда, лишена от еластичност и блясък. При мазната кожа дехидратацията се изразява в образуване на повърхностни малки люспи, намалена еластичност, липсва мекота и свежест. Това води до затруднено функциониране на всички процеси в кожата – тя проявява лесна раздразнимост и е податлива към алергии и дерматити.

Затова процедурите, на които трябва да се набляга през есента са за набяване на влага не само повърхностно, но и в дълбочина.

Изключително полезно е ако сега се направи серия йонофорези за да се осигури влага и активни съставки в дълбоките слоеве на кожата. Йонофорезите възвръщат тонуса и свежестта, като същевременно оставят защитен филм на повърхността и надеждно предпазват от дехидратация.

При чувствителна кожа „Деруж“ е процедурата, която подобрява защитните сили и подпомага адаптирането при промяна на сезоните. Процедурата дълбоко хидратира и стимулира еластичността на тъканите.

Специално за есенния сезон, ние в Дивна Медик разработихме още две нови процедури. Това са „Есенна палитра“ и „Зен„. Тези процедури, са подходящи като поддържащи след или по време на сериите йонофореза. Продуктите и метода на изпълнение са изцяло ориентирани да задоволят нуждите на кожата в този сезон и са едно прекрасно допълнение при пълноценната грижа за кожата.

Освен кожата на лицето е важна и грижата за ръцете. Те също изпитват нужда от повишена защита и хидратация. Най-подходящо е в есенния и зимния период да се прави парафинова терапия. Тя омекотява кожата, хидратира и дълбоко подхранва, като придава еластичен и здравословен вид. Парафиновият слой стимулира кръвообръщението и осигурява профилактика против остеопороза.