За да бъдат устните ви нежни, розови и сочни трябва да полагате грижи за тях. Силното слънце и вятърът през лятото често ги напукват. Поради намаленото количество на мастни жлези в тази зона няма възможност да се изгради защитен филм и слънчевите лъчи безпрепятствено увреждат кожата. Високите температури и летния вятър допълнително изсушават кожата и тя става опъната, люспеста и болезнена. Ако не се обърне внимание на това състояние и не се подпомогне преодоляването на този проблем, той започва да се задълбочава. Това се изразява в напукване и нацепване на устните, като в по-тежък стадии пукнатините почват да кървят, устните са изпръхнали и болезнено сухи, с твърди люспи.

За да са свежи и пухкави, с добра еластичност трябва да се полагат всекидневни грижи. Важно е при слънчеви бани да се слага балсам за устни. Неволното облизване във ветровито време много често води до зачервяване и изпръхване. Добър начин за предпазване имат и повечето съвременни червила, защото съдържат ултравиолетови филтри, витамини и подхранващи съставки, които осигуряват пълноценна защита на кожата през деня.

При нас в Дивна Медик, обръщаме специално внимание на грижата за устните, която е неразделна част от грижата за красотата на лицето.

С напредването на възрастта формата на устните също се променя. Причините са няколко.

1. Влошава се състоянието на „кръговия“ мускул, който е отговорен за усмихнатото или нацупено изражение на устните. Остаряването му се изразява в отпускане на ъглите, което неминуемо дава уморен вид на лицето. За да се запази във форма по-дълго този мускул е необходимо системно да се прилагат масажи.

2. Устните губят цвета си и все по-често са напукани. Червилата и балсамите не успяват да премахнат усещането за сухота и опънатост. Това състояние успешно се коригира с поставяне на алго-маска. По този начин се доставя влага на тъканите в дълбочина. Възвръща се усещането за сочност и мекота.

Една от най-известните рецепти за красиви устни повелява вечер да се намазват с мед и да се оставят да пренощуват с него. В пориода на зрялата възраст е важно да се обръща внимание и на зоната около устните. Появата на дребни вертикални бръчици може да се забави далеч във времето, ако системно се полага лифтинг (антибръчки) крем.