fbpx

Какво трябва да знаеш за широките пори, ако искаш да се справиш с тяхПиташ ли се защо се появиха тези широки пори?

Искаш ли да разбереш как да се грижиш за кожата, която има широки пори?

В тази статия ще разбереш защо се появяват широките пори и какво е най-важното нещо, което трябва да правиш, за да овладееш ситуацията.

Във възрастта на израстването, в периода между 13 и 20 години, кожата на лицето се променя. В централната част на лицето – челото, носа и брадичката се появяват по-широки пори. Тази промяна настъпва при повечето млади хора, но не задължително при всички.

Любопитно ли ти е да разбереш защо се появяват широките пори?

В периода на пубертета в кожата започват да функционират жлези, които не са функционирали до момента – потните и мастните жлези. Причината затова е половото съзряване на организма. Функционирането на тези жлези се определя от хормоните. Тоест, причината за омазняването на кожата  и появата на широките пори е вътрешна. Има връзка с хормоните.

Секретите, които се отделят от потните и мастните жлези са важни за здравето на кожата. Те създават защитен филм на повърхността на кожата, който предпазва от загуба на влага и осигурява антибактериална защита за кожата.

Какво всъщност са порите?

Порите са отворите на мастните жлези, през които излиза себума/мазнината/ на повърхността.

Колкото по-голямо количество мазнина се отделя от жлезите, толкова по-широки са порите на повърхността.

Обикновено порите не се появяват едновременно навсякъде. Най-често омазняването тръгва от скалпа, косата става по-мазна. Следва постепенно омазняване в зоната на челото, носа и брадичката. След известен период от време порите в омазнените участъци започват да стават по-видими, по-забележими. Причината за това е, по-голямото количество мазнина, което излиза от тях.

Както вече ти обясних, мастните и потните секрети, създават защитен филм на повърхността на кожата. Най-омазнени са онези участъци от лицето, които са най-изложени на въздействие на околната среда – челото, носа и бардичката. Забелязваш ли, че именно в тези зони кожата изгаря най-бързо на слънце? Затова, при всички хора тези зони са с по-големи пори, спрямо останалата част от лицето. Всъщност, не при всички. Има хора, при които тези зони не се омазняват достатъчно и поради тази причина порите им са по-свити. Това, може би си мислиш, че е хубаво за тях. Съвсем НЕ! Хората, които имат малки пори на носа развиват доста неприятни кожни състояния – зачервяване, спукани капиляри, лющене, порене и на по-късен стадии – болка.

Затова не се вманиачавай в порите си. Има нужда да са по-широки от останалата част на лицето, за да снабдяват кожата с мазнината, която да ги предпазва от изгаряне, дехидратация и чувствителност.

Широките пори се превръщат в козметичен проблем, когато станат по-широки, вследствие от по-силното омазняване на кожата.

Какво е необходимо да се предприеме, за да се ограничи разширяването на порите и да се овладее омазняването?

Първото и най-важно нещо е правилната хигиена.

Лицето трябва да се почиства ежедневно и да се отстранява мазнината. Изборът на правилния начин на почистване определя дали ще се справиш с порите или ще създадеш условия за дългогодишен естететически дискомфорт. Защото най-често с грешния подход към хигиената на кожата се стартира програмата за проблемна кожа и акне.

Виж какво не бива да правиш, ако  искаш чиста и безпроблемна кожа в статията:

Навици, които правят мазната кожа още по-мазна

Грижа за мазната кожа

Искаш ли да постигнеш скърцаща и чиста кожа всеки ден? 

За мен беше важно да имам продукт, с който да почиствам ежедневно грима си и да отстранявам мазнината от лъщящите зони. Аз имах мазна кожа в продължение на много години. Използвах ежедневно грим. Порите ми бяха широки и често се запушваха от това, че не можех да се почистя добре лицето вечер. Създадох козметичен продукт със специално въздействие върху мазната кожа и широките пори.

Този продукт почиства порите, отстранява мазнината и нежно почиства грима от лицето, дори в зоната на очите.

Този специален гел за измиване се нарича “Чистота” и е един от продуктите на моята козметична марка “Легенда” – виж повече за продукта от тук.

При измиване на лицето с този гел, кожата става скърцаща, чиста и свежа. Съдържа естествени сапуни, които не дразнят кожата, правят я мека и гладка. Екстрактът от салвия подпомага успокояването на чувствителната кожа и заздравяването на ранички от възпаления.

Гелът може да се използва при бръснене от мъжете с мазна кожа. Предотвратява образуването на възпаления и фоликулити в зоната на брадата.

Можеш да поръчаш гел “Чистота” по телефон: 089 99 66 745 или да ми напишеш на имейл: divnamedikds@gmail.com  на какъв адрес да ти го изпратя.

Ако искаш да научиш още интересни и полезни неща за поддържането на кожата, каня те да се абонираш за моя безплатен бюлетин.

Ще ме зарадваш много, ако ми пишеш, всеки път, когато имаш въпрос свързан с красотата. Отговарям на всички въпроси лично!
Ако статията ти се струва полезна – сподели я с приятелите си!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart