Когато заговорим за красива кожа кожа, неизменно възниква въпросът: „Кога трябва да започне грижата за кожата, за да остане тя задълго млада?“ Отговорът е категоричен: „От момента на раждането“. Това означава, че грижата за красотата трябва да е ежедневна, но в различните възрасти тя преминава през различни етапи.

Ежедневни грижи за кожата

В бебешка и детска възраст грижата за кожата е поверена на тези, които се грижат за новороденото. Първите приятни асоциации за комфорт се изграждат благодарение на ежедневните хигиенни грижи, извършвани с бебешка козметика.

С началото на половото съзряване настъпва период от живота, изискващ специално отношение. Успоредно с видимите и невидимите промени, свързани с израстването и съзряването на младия човек, настъпват редица промени и в състоянието на кожата. Кожните проблеми – разширени пори и възпаления могат да се появят дори при младежи, които се хранят правилно, живеят природосъобразно и нямат вредни навици.

Добре поддържаната кожа остава „млада“

Съществуват множество грешни твърдения относно подхода към кожата.

Първото е свързано с понятието „млада кожа“. Когато козметолозите говорим за млада кожа, ние имаме предвид не „възрастовата“ характеристика, а „физиологичната“. „Млада“ може да бъде кожата на 35 г. при правилно поддържане, а може да е състарена на 25 г. – ако не й се отделя достатъчно внимание.

Второто погрешно твърдение е свързано с основните проблеми на младежката кожа – „няма нужда от специални грижи“ – разширените пори и възпаленията ще преминат от самосебе си след половото съзряване на индивида. За съжаление, прекомерното омазняване и повишеното отделяне на секрет от мастните жлези ще продължат да създават условия за развитие на неестетични и нездравословни явления дълго след пубертетната възраст, ако не се вземат мерки навреме.

Мазна кожа – проблем при младежи и възрастни.

Мазна кожа – проблем при младежи и възрастни.Акнето далеч не е проблем единствено и само на тинейджърите. По правило, мазната кожа, на която не се обръща специално внимание, след време се превръща в малко или повече неестетична гледка – лъщяща, груба, с разширени пори, неравности и черни точки. Повишеното производство на себум не винаги води до образуване на възпаления и пъпки, но задължително запушва порите и образува комедони /черни точки/. Ако не се използват специални продукти за мазна кожа и не се положат усилия за внимателно и навременно отстраняване на комедоните, с времето трайно се променя структурата – порите стават груби, кожата се уплътнява в мазните участъци и все повече добива вид на „лунен пейзаж“. Възможно е и друго развитие в състоянието на мазната кожа – гнойни възпаления и обриви, които оставят върху нея трудноотстраними петна, уплътнение и белези.

За да се поддържа в добър вид мазната кожа и да се регулира производството на себум, ние от салон „Дивна Медик“ препоръчваме процедурата „Сършена чистота„. Тя има за цел да почисти порите, да отстрани вроговените клетки, да избистри тена. Освежава и дава тонус на кожата и я обогатява с кислород.
Други подходящи процедури са тези от серията „Кристал„. Работи се върху подобряване „релефа“ на кожата, стягане на контурите, изглаждане и изтъняване на уплътнената мазна кожа. Действието й е да намали омазняването и регулира себоотделянето, да избистри тена и да подсили еластичността.
Дава жизнен тонус и младежко излъчване. Дезинфекцира и намалява до минимум въэможността да се въэпалява, предпазва от образуване на комедони. Много подходяща също е терапията PRIMALUCE, както и карта „Вълшебство„.

Суха кожа

Другата крайност – прекалено сухата кожа, се появява по принцип при младежи, които в детската си възраст са прекарали атопичен дерматит. Липсата на специални грижи за този тип кожа води до бързо, преждевременно стареене. Процедури, които препоръчваме за този тип чувствителна кожа са СЕНЗИТИ, DEROUGE, Копринена кожа. Всички те работят за подобряването на защитните сили на кожата, адаптирането й при промяна на сезоните, намаляват зачервяванията, дълбоко хидратират и подобряват еластичността.

Ето защо твърдението, че младежката кожа няма нужда от специални грижи е съвършено невярно. Най-важното в случая е да се подбират козметичните средства, предназначени за типа кожа и нейните нужди в момента.