Когато наближи лятото у всеки човек се поражда желание за лениво удоволствие – излежаване край брега на морето или под шарената сянка в планината. Слънцето е главният източник на това желание, защото светлината предизвиква производството на антидепресивни хормони. Това спомага за лечението на сезонната депресия, а хроничните и състояния чувствително се подобряват. Доказано е, че липсата на светлина може да доведе до оплаквания, като силна умора, лошо настроение, раздразнителност, загуба на апетит. Такова неразположение е характерно за есенните и зимни месеци.

Слънчевата светлина е полезна и необходима. Благодарение на нея в организма се произвежда витамин Д, който отговаря за доброто състояние на костите. Затова разходките сред природата са полезни и здравословни. За набавянето на необходимото количество вит. Д са достатъчни 20 минути разходки на открито, дори в облачно време. Прекаляването със слънчевите бани обаче не е препоръчително. Неправилното излагане на слънце и неизползването на слънцезащитен крем предизвикват бързо остаряване на тъканите. Това може да доведе до разрушаване на структурата на кожата и да създаде предпоставки за развитие на рак. За да не се превръща слънцето във враг е необходимо да се знаят няколко основни неща:

  • Когато се изкачвате в планината, с всеки 1000 метра интензивността на слънчевите лъчи се увеличава с 20%. Колкото по-нагоре се качвате, толкова по-голям фактор слънцезащитен крем трябва да ползвате.
  • В часовете между 13.00 и 16.00 часа слънцето е най-силно. Вертикално падащите слънчеви лъчи могат да предизвикат силни изгаряния. Дори и в града.
  • Слънчевата защита трябва да се използва целогодишно, но от март-април за слънчева защита факторът трябва да стане по-голям. Това са месеците, в които кожата все още не се е адаптирала към по-високите температури и изгарянето става за много кратко време.

Слънцето може да нанесе поражения и да предизвика изгаряния не само когато човек се излага директно под неговите лъчи. По време на шофиране, при работа в закрито помещение на място близо до прозорец или под сянката на чадъра на плажа – кожата винаги трябва да бъде защитена надеждно.
Изгаряне може да се получи и по време на краткия престой с приятели на открито на по кафе или при безобидната разходка в парка с децата.
След всяко излизане от водата трябва отново да се нанася слънцезащитен продукт, дори и върху опаковката изрично да е опоменато, че е водоустойчив. Когато кожата е мокра, факторът на слънчева защита намалява.

За да е добре защитена кожата е необходимо продуктът с UV защита да се нанесе 20 минути преди излагане на слънце.
Когато излагате тялото си на директна слънчева светлина за първи път след зимата, не стойте повече от 2 часа, колкото и висок фактор на защита да ползвате.