fbpx

Как да се справиш с досадното окосмяване на лицето

Ако си жена, която има мъх над горната устна и те притеснява окосмяването в зоната на брадата, знай, че има решение.

Най-често причината за появата на тъмен и дълъг мъх по лицето е свързана с хормоните. Ето защо той се поява обикновенно в периода на пубертета, както и в периода след менопаузата.


Когато съществува хормонална нагласа за активиране на космите на лицето е особено важно какъв метод ще избереш за премахването им.

Всички механични изскубвания на косъм, появил се поради активност на хормоните предизвикват неговото по-бързо израстване. Това не се случва при жени, които нямат хормонална причина за окосмяването. При тях космите се разреждат и даже изчезват с времето.


Механичното отстраняване на космите от лицето при хормонално окосмяване води до тяхното сгъстяване и активиране на растежа.

Ето няколко важни факти за космите, които трябва да имаш предвид, преди да предприемаш действие за отстраняването им.

Космите са създадени от природата за да изпълняват защитна функция. Косми имаме по цялото тяло, с изключение на дланите, ходилата, зоната около ноктите и върху устните.

При здравия човек, когато се отскубне косъм, клетките в космения фоликул започват бързо да се организират, за да създадат нов косъм. И тъй като лицето е единствената зона, която е целогодишно открита, фазата на възстановяване на косъма е в пъти по-силна, от останалите части на тялото.


Причините за сгъстяването на космите в зоната на лицето при механично отстраняване са две:

  1. Възстановителната фаза на космите в зоната на лицето е четири пъти по-силна от останалите части на тялото. Ето защо, премахването им чрез механично отскубване предизвиква по-бързо израстване на космите на лицето, отколкото на тялото. Ако дълго време си прилагала кола маска на тялото, ще откриеш, че с времето космите израстват по-бавно, стават по-слаби, разреждат се. По лицето обаче нещата не се развиват по същия начин. Всяко следващо отскубване прави космите все по-силни, те израстват все по-бързо и се сгъстяват.
  2. Космените фоликули в зоната на горна устна и брада са 9 пъти повече от броя на космите в други зони. Например на един квадратен сантиметър в зоната на горната устна има 455 фоликула, за разлика от космите на краката, където са 50 бр. Когато се приложи кола маска на лицето, започват да се активират и най-слабите, незабележими до момента косъмчета, защото кола маската отстранява и най-малките мъхчета. Именно те започват да се активират при всяко следващо отскубване и се превръщат в дебели, твърди черни косми.

Защо кола маската е неудачен метод за отстраняване на космите от лицето при хормонална предразположеност?

Космите се активират, стават повече, растат по-бързо.

Системното прилагане на кола маска влияе негативно на кожата. Превръща я в чувствителна. Започва лесно да се зачервява, възпалява се, а след време в зоната на третиране се появяват пигментации.


Какво е подходящо да се направи, за да се отстранят трайно тъмните мъхове и дългите косми  от лицето?

Най-подходящата процедура за трайно отстраняване на космите от зоната на лицето е фотоепилацията. Чрез превръщането на светлината в топлина се унищожават корените на косъмчетата. Този процес се нарича „фототермолиза”. Светлината се абсорбира от тъмния меланин, превръща се в топлина и унищожава косъма до корен.


Какво още е важно да знаеш за фотоепилацията?


Ето защо е необходимо да се направят няколко поредни процедури до получаване на пълен резултат.

Кои са факторите, които гарантират успех на фотоепилацията?

  1. Космите трябва да бъдат тъмни. Ако космите са руси или бели методът няма да бъде ефикасен. Колкото космите са по-тъмни, толкова по-бързо се постига трайно унищожаване на косъма.
  2. Кожата да бъде светла. Фотоепилацията въздейства много по-силно и категорично, когато кожата е бяла. Ако цвета на кожата не е много светъл, трябва да се предвидят повече процедури. Ето защо, тази процедура не се препоръчва в летния сезон, когато кожата на повечето хора потъмнява от слънцето.
  3. Правилният избор на дължина на вълната на апарата. Компетентността на козметика, който извършва процедурата е от огромно значение за получаване на резултат. Ако имаш тъмни косми, светла кожа и до четвъртата процедура не си забелязала намаляване на космите, потърси друг салон, в който да си направиш процедурите.

За колко процедури се изчистват космите?

Отговорът на този въпрос не може да бъде еднакъв за всички видове косми и видове кожа. Най- общо казано между 8 и 10 процедури. Но още след първата сесия трябва да забележиш намаляване на броя на космите, които поникват след третиране.

Коя е най-ниската възрастова граница за приложение на фотоепилация?

В периода на пубертета е най-подходящото време за прилагане на процедурата. Тогава тя е с най- висока ефикасност и резултатите идват с най-малък брой приложения. Абсолютно безвредна е и може да се прилага на всички възрасти.

През какъв период от време се прави следващата процедура?

Следваща процедура трябва да бъде направена след като космите започнат да поникват отново.

При някои хора космите поникват след две седмици, при други-след два дни. Добре е да не се изчаква много време след като са поникнали, за да могат да бъдат „уловени” във фазата на израстване, когато ще има най-висок процент успеваемост.

Подготовка преди фотоепилацията

За да бъде с максимален ефект процедурата, необходимо е космите да бъдат отрязани/обръснати. Цялото количество енергия е необходимо да влезе по дължината на косъма навътре в кожата. Ако косъмът е по-дълъг съществува риск от изгаряне на повърхността на кожата.

Какво не бива да правиш между две процедури фотоепилация?

Ако си започнала серия от процедури с фотоепилация, между процедурите не бива:

  1. Да премахваш космите с кола маска или депилиращи кремове. Космите променят начина и темпото си на растеж. Възможно е да загубиш положителния резултат от предходната процедура, ако прилагаш други методи на депилация.
  2. Да правиш слънчеви бани. Когато се излагаш на слънце, кожата ще направи по-тъмен тен. Това ще намали ефикасността на метода фотоепилация.
  3. Да посещаваш солариум. Тъй като промяната в тена на кожата продължава в рамките на няколко часа, съществува риск от изгаряне. Апарат ще бъде настроен спрямо видимия тен, но в дълбочина, производството на по-тъмен цвят може да предизвика изгаряне.

За да се справиш с окосмяването по най-ефикасния начин е необходимо да направиш косултация със специалист, който да ти разясни доколко в твоя случай можеш да постигнеш успех именно с фотоепилацията.

Ако се питаш дали може да се прилага фотоепилация при бременни, подходяща ли е за тинейджъри, има ли болка по време на процедурата, можеш да откриеш отговорите в тази статия

Фотоепилация – най-често задаваните въпроси

Ако смяташ, че статията е полезна, моля те, сподели я с приятел.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart