fbpx

Кое е това нещо, което пречи на лечебната програма за акне? Какво да направиш за да имаш успех?Ако правиш опити да се справиш с проблемната кожа, но се оказват неуспешни, виж дали не се случва нещо от изброените тук неща.

По време на лечение на акне се случва понякога програмата да не дава бърз резултат. В тази статия ще представя един от факторите, които могат да затруднят сериозно успеха.

Какво представлява стресът?

Стрес е всяка ситуация, която изисква адаптиране или нагласа към променящи се условия.
Макар и често да се говори негативно за стреса, той не винаги е лош. Позитивният стрес е жизнена необходимост. Чрез него човек опознава, ефективно въздейства и се приспособява към средата. Да се преживява малко стрес в живота е нещо добро – той пази тялото и поддържа човека активен и бдителен. Но ако този стрес превишава капацитета на човека да се справи с него, тогава той преминава в дистрес негативен стрес и действа увреждащо за човека. Ако в това време се провеждат лечебни програми за акне, твърде е възможно те да не са с висока ефективност.
Стресът може да бъде предизвикан от външни или вътрешни фактори.
Външните фактори за стреса могат да бъдат: смяна или загуба на работа, заболяване от тежка болест, раздяла с интимен партньор или смърт на любим човек, семейни или служебни конфликти.
Подготовката за абитюрентския бал или сватбата, пътуването до непозната дистинация, смяната на климата, начина на хранене, часовия пояс също може да се отчетат като стрес от организма.
Към вътрешните фактори спадат: песимизъм, ниска (отрицателна) самооценка, перфекционизъм, вътрешни конфликти, загуба на надежда.

Реакциите на стрес могат да бъдат психични – тревожност, гняв, агресия, депресия, затруднена концентрация, нежелание да се полагат грижи за себе си, избухвания в плач или физиологични (ускорена сърдечна дейност, повишено артериално налягане, ускорено дишане, увеличена секреция на адреналин, възпаления по лицето, зоната около ушите, врата, деколтето).

Какво може да се направи, за да се неутрализира това въздействие?

Отделяй ежедевно време за да се грижиш за добрата спортна форма на тялото си. Спортувай и се разхождай сред природата. Избери спортни занимания, които ти доставят удоволствие и можеш да изпълняваш редовно. Еднократните и кампанийни дейности не дават резултат.

Изолирай се от хора, които те изнервят, занимават те с проблеми, оплакват се и имат негативно отношение към живота. Доколкото е възможно търси компанията на позитивни, весели хора, които обичат да мечтаят, да говорят за бъдещи позитивни проекти, които те карат да се смееш и с които можеш да се забавляваш.

Отделяй време за разговори с хора, които те обичат и подкрепят в лечението. Семейството и приятелите могат да ти помогнат в преодоляването на тревожните мисли, да ти дадат мъдър съвет и да ти подпомогнат в организирането и провеждането на твоето лечение.

Създавай си сама добро настроение. Отделяй всеки ден време за неща, които обичаш да правиш- слушай приятна музика, гледай хубави филми, рисувай, танцувай, чети интересни книги.
Подхранвай вярата си в добрия изход, поддържай високо нивото на надеждата си и живей с любов. Тренирай се в откриването на красивите неща от живота около теб. Отвори съзнанието си за обич към хората, работата и живота.

Потърси професионална психологическа помощ и подкрепа. Ако при теб се наблюдават 5 или повече симптома, споменати по-горе, в продължение на минимум две седмици, трябва да се обърнеш към психотерапевт. Приятелите не биха могли да ти помогнат така както професионалистът. Психотерапевтът ще те научи как да се справяш с моментите, в които губиш надежда, не виждаш смисъл, губиш контрол над настроението си и с неумението да овладяваш негативната емоционалност.

Дай си време за постигането на резултат. Грешните очаквания за бърз резултат в лечението на акне могат да те подведат. Акнето е заболяване, което изисква дисциплина и време. Може би си повярвала на рекламите, че след няколко дневно лечение, акнето ще изчезне. Добре е да знаеш, че подобряването на акнето може да дойде след няколко дни, но истинското излекуване изисква минимум 2 години строго спазване на определени правила и системна компетента грижа.
Ако имаш нужда от професионален съвет, запиши се за 30 минутна консултация в салон „Дивна медик” ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart