В края на зимата се засилва чувството на умора. Имунната система е в понижени нива, което прави организма податлив на болести. Това състояние е известно с името “пролетна умора”. Липсата на достатъчно слънчева светлина , затворения начин на живот и специфичното зимно меню определят т.нар. витаминен глад. Един от особено важните витамини за кожата е витамин А. Той неможе да бъде произведени от човешкия организъм, ето защо трябва да бъде доставен допълнително.

Витамин А се слави като “Витамин на вечната младост”. Той играе важ-на роля за запазване цялоста на кожата и лигавиците- стимулира регенерацията (обновяването) на клетките, растежа на костите и тъканите, повишава защи-тните сили на организма и участва в обмяната на веществата. Влиза в състава на зрителния пурпур от който зависи чувствителността на ретината към светлината и затова е от изключително значение за зрението. При недостиг на вит А се раз-вива болеста “Кокоша слепота”, настъпват тежки увреждания на очите – помътняване и изтъняване на роговицата, ослепяване. Липсата на този витамин предизвиква вроговяване на кожата и възпаление на лигавицата на носната и устната кухина, на белите дробове, червата, половите органи, дегенерация на чернодробната тъкан.
Витамин А се съдържа във всички плодове и зеленчуци, като в по-големи количества в плодовете и зеленчуците с оранжево, червено и жълто оцветяване (тиква, морков, кайсия, шипкаи фурми) в тъмно зелени и жълти зеленчуци, яица, мляко, черен дроб.

Трябва да се знае, че докато от плодовете бетакаротинът (неузрелия вит. А) може да се приема от организма в неограничени количества без да вреди, приемането на синтетичен вит. А във високи дози, по- продължително време може да предизвика токсични ефекти, а понякога и псевдотумори.
Каротинът (вит. А) приет чрез храната може да се натрупа като резервно вещество в черния дроб, запазвайки се там продължително време (до 1 год.). при излишък може да се отлага и в други части на тялото, най-вече по дланите и ходилата, при което те се оцветяват в жълтеникаво.

В козметиката витамин А (ретинол) е известен със силно регенериращо и възстановяващо действие. Той подобрява темпото на обновяване на кожата. Серия от 10 процедури бързо и видимо разкрасява суха и посърнала кожа. Процедурата „Жизненост” е предназначена за зряла кожа и осигурява дълбочинно подхранване, стабилизира имунната защита и неутрализира чувствителноста на кожата. Възстановяващите качества на ретиноловата киселина се използват в лечебните програми за отстраняване на кожни недостатъци предизвикани от акне или преждевременно остаряване на кожата. Повечето от съвременните програми за избистряне на тена при уморена кожа и избелващите процедури препоръчителни за този сезон се извършват продукти богати на витамини.
Всички те се провеждат под контрола на обучени специалисти козметици в козметичните салони. Употребата на продукта с вит. А (ретинол) в домашни условия се извършва под наблюдение и по препоръка на личния козметик. У дома можете безпрепятствено да си подготвите маска богата на каротин /вит. А/:

За суха и чувствителна кожа; (подхранване и регенерация)

Сварена пастирана тиква, смесете с малко прясно мляко (да стане кашичка). Добавете жълтък на яйце и 2-3 капки зехтин. Намажете лице-то, шията и деколтето. Престоява 15 мин. Отмийте с хладка вода.

За мазна кожа с уморен тен; (подхранване, избистряне за тонус)

Настържете и изцедете 1 морков. Със сока залейте 2 ч. л. царевично брашно. Добавете 1 ч.л. изцедено кисело мляко и 1-2 капки лимон. Нанесете маската върху лицето (избягвайте зоната около очите). Измийте с хладка вода.