Седем заблуди и грешки, които хората допускат при избор на крем за лице

1. „Кремът за лице, който ползва моята приятелка”.

Приятелите често си споделят неща, които харесват. Когато те препоръчват ресторант, в който са харесали храната, разбира се без колебание сме готови да го посетим и ние. Когато става дума за козметика обаче, не е достатъчно да се има впредвид само факта, че приятелката ни го е харесала. Напълно възможно е крем, който е подходящ за нейната кожа да е абсолютно неподходящ за вашата. Дори и да ви се струва, че имате сходни типове кожа. Защо се получава така?
Представете си, че вашата приятелка си е купила крем, с който кожата и не се чувства вече толкова суха и вие решите да си купите същия крем, защото и вие искате да премахнете чувството за сухота, което имате на лицето. Ако купите същия крем като нея, твърде е възможно да се окаже, че сте купили неподходящия за вас. Какво е обяснението? Нейната кожа може би е суха, поради липсата на мазнина, а вашата е суха поради липса на влага. За първия тип кожа е подходящ подхранващ /омазняващ/ крем, а за втория – хидратиращ. Когато на дехидратираната кожа се постави подхранващ крем, той стои на повърхността като чужд, не попива и лъщи. Добре е да знаете, че чувството за сухота поради липса на влага е в пъти по-дискомфортно от усещането за липса на мазнина. Когато кожата е дехидпатирана, тя е „опъната”, сякаш „стяга” и понякога се забелязват малки люспички на повърхността. Често се случва хора с такъв тип кожа да си купят крем „суха кожа”, което всъщност е неправилния избор.

2. „Кремът, който използва продавачката в магазина”.

Кожата на продавачката може да изглежда добре, но това изобщо не означава, че кремът, който тя ползва ще направи и вашата кожа същата.
Да, предполагам, че много ви се иска да изглеждате като красивото момиче зад щанда, но ако не искате да давате парите си на вятъра, съобразете решението си и някои други факти все пак. Като например: От какво се нуждае вашата кожа? На колко години сте? Какво правите за кожата си освен да поставяте дневен крем? За правилния избор на дневен крем най-важно е да направите точна диагностика на кожата си.
Моят съвет е: Опитайте се да установите състоянието на кожата си според критериите- омазняване, съдържание на влага , чувствителност и еластичност. Изберете продукта, който ще ви достави необходимите за вашата кожа вещества.

3. „Кремът на майка ми”.

Има хора, които смятат, че кремът на майка им е най- подходящия за тях, защото е  „анти-ейдж” (против остаряване). Предполагам, че според тях, тези кремове няма да позволят на кожата да остарее.

Кремовете за зряла кожа, съдържат активни вещества, които стимулират производството или набавят отвън такива субстанции, които се съдържат в младата кожа в достатъчно количество. Неправилно е да се изполват такива кремове при млада кожа, тъй като те не съдържат необходимите за младата кожа активни вещества. Клетките, които изграждат кожата не позволяват преминаване на активни вещества, които не са необходими за нормално им функциониране в момента. Ако искате кожата ви да бъде максимално предпазена от остаряване погрижете се да има онези вещества , които са и необходими във възрастта в която се намира. Кожата остарява, когато и липсват влага, защита и правилна грижа, и когато се претоварва с вещества, които не са и необходими.

4. „Крем, който се рекламира много”

Рекламите имат точно тази задача- да ви накарат да си купите точно този продукт. Ако обаче той не е съобразен с типа на вашата кожа, най-вероятно ще останете разочаровани. Понякога жените казват, че са доволни от този много рекламиран крем, смятайки, че щом не са получили проблем от него, значи той е добър. Бих искала да ви обърна внимание ,че добрия крем е този, който прави кожата ви по-хубава от колкото е била преди да започнете да го ползвате. Ако не усещате подобряване, вероятно не сте избрали най-добрия продукт за вас.

5. „Ползвам този крем, защото е скъп. Щом е скъп, значи е хубав”

Да, вярно е , че качеството е постижимо при по-висока цена. Вярно е, че за да е качествено едно нещо, в него трябва да се вложени качествени материали. При козметичните продукти обаче, цената се определя не само от качеството на продуктите вложени в нея, но и от това, кой е производителя, колко посредника има при доставката, колко средства се отделят за реклама. И ето, че всъщнос при една и съща себестойност и качество на мложените материали , като крайна цена може да се получи 10 пъти по-висока цена на този, който се рекламира чрез скъпите медии и се продава чрез много посредници. Това не означава, че неговото качество е 10 пъти по-високо от качеството на другия крем.

Хубаво е да знаете, че българската козметика се произвежда от много качествени суровини, отговаря на всички европейски изисквания за качество и безопасност , но е по-евтина, защото в нейните произвоствени бюджети не се съдържат големи суми за реклама. Нашата козметика печели редовно златни медали по качество на международни панаири и изложби. За съжаление, поради това, че не се рекламира много, хората смятат, че е по-малко качествена.

Още нещо, съкпата козметика може да е много качествена, и отнова да се окаже неподходяща за вашия тип кожа. Затова най- добра за вас е козметиката, която е съобразена с нуждите на вашата кожа в този момент. И това може да се окаже именно онази козметика, която е с десет пъти по-евтина, но 10 пъти по- ефикасна за вас.

6. „Ползвам детска козметика, защото е по-щадяща”

Абсолютна заблуда е, че ако възрастен човек ползва детска козметика, прави нещо полезно.
Детската кожа няма някои от работещите системи, които при зрелия индивид функционират пълноценно. На нея са и необходими вещества, които тя ще започне да произвежда, когато премине пубертета и организмът съзрее изцяло. За сметка на това, при нея има производство на друг тип активни съставки, които се произвеждат само в детска възраст. Тези съставки липсват при зрялата кожа и е необходимо да се набавят отвън, за да се съхрани младостта и свежестта. Зрялата кожа има нужда да бъде подпомагана в процеси, които започват да вървят с по-бавен ритъм след 25-та година. Например: регенерацията на клетките. При децата тя върви с много по-динамично темпо, докато при зрелия човек тя се забавя значително и това води до остаряване на кожата. Ето защо, козметиката за зряла кожа дава специфична грижа за кожата в тази възраст и не е подходящо да бъде заменена с козметика за бебета и деца.

7. „Ползвам козметика за чувствителна кожа, защото е по- прецизно направена”

Да се поддържа здрава кожа с козметика за нездрава кожа е голяма грашка. Когато се използват продукти, които се предвидени за някакъв вид проблематика, винаги последствията са – отклонения от здравословното състояние. Това е като да пиете лекарства докато сте здрави, за да се опитвате да се грижите за здравето си. Чувствителната кожа е проблем, който се съобразява при производството на продукти за чувствителна кожа. Със сигурност всеки, който има здрава кожа, прави грешен избор, когато купува козметика за чувствителна кожа.

Ако за вас е трудно да установите нуждите на кожата си в този момент, ако имате нужда от консултация за типа кожа и за видовете козметични грижи, които трябва да полагате за нея- запишете час за 30 минутна консултация в салон „Дивна медик” ТУК.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart