fbpx

Видео

Три заблуди, които ви водят към по-бързо остаряване през лятото

1. Колкото повече стоя на слънце, толкова по-здрав ще бъда през зимата.
Заблуда, която държи много хора под жаркото слънце през лятото. Лежат и се припичат до изнемога и вярват, че слънцето ще ги зареди със здраве за цяла зима, че даже и повече. Вярно е, че слънцето стимулира имунитета, зарежда с енергия, стимулира позитивни процеси в тялото, като производство на вит.Д и хормони на щастието. НО! Единствено и само когато облъчването е в поносимата за организма доза. За всеки човек поносимата доза е различна. Когато кожата се зачерви, това е сигурен знак, че допустимата доза е превишена. Зачервяването и изгарянето са знак, че тялото вече не е в програма „зареждане”. От този момент нататък се включват механизми за защита и програма „SOS” и започва мощно производство на хормони на стреса, на свободни радикали, които имат разрушително действие върху общото здраве. Вместо да се зарежда, организмът започва да се изтощава. Вместо да си отпочива и да се възстановява тялото, то изразходва енергия за защита и адаптация към непоносимата горещина. Не е случайно, че в края на отпуската много хора се чувстват изморени и изтощени, някои от тях започват да боледуват от т.нар. летен грип. Това ясно подсказва, че имунитетът не е стимулиран, а напротив, човек е по-изтощен и енергийно отпаднал отколкото е бил преди да отиде на море. Освен това, производството на вит.Д се възпрепятства от по-тъмния тен. Ето защо, полезните въздействия на слънцето могат да се получат само до момента преди образуването на тъмен тен.

Може би си мислите, че вредните въздействия от прекаляването със слънцето приключват с обелването на изгорялата кожа. Важно е да знаете, че дълго време след като сте прекалили със слънцето, в кожата продължават да се развиват нездравословни процеси. Ракът на кожата е злокачествено заболяване, което се развива в кожата много години по-късно след изгарянето. Може да се прояви след 10-15 години. Коварното е това, че този вид рак се развива без болка и в същото време е един от най-бързо развиващите се.

Статистиката показва, че най-голям процент на заболели от рак на кожата са хора, живеещи целогодишно на закрито, които са се подлагали на интензивно директно слънце кампанийно един път в годината. За нетренираната на слънце кожа огромното количество слънчева светлина се отчита като силен шок. От злокачественото заболяване много по-рядко се разболяват хора, престояващи на открито през по-големи периоди от годината, като моряци, строителни и селскостопански работници.

2. С тъмен тен ще изглеждам по-красива.
Масово се тиражира това твърдение, което обаче не е съвсем вярно. Ако кожата е в много добро здраве, ще изглежда добре в рамките на няколко поредни години, след което ще започне рязко да губи жизненост и еластичност. Ако обаче има акне, омазняване или бръчки, тенът ще влоши състоянието веднага след приключване на отпуската. Заблуда е, че прекаленото слънце може да отстрани някои козметични недостатъци. Това вероятно вече го знаят тези, които имат някои от изброените проблеми. Скоро след приключване на ваканцията кожата влошава рязко състоянието си. Появяват се пигментации, кожата загрубява интензивно, омазняването се засилва, акнето възобновява активността си и минава в по-тежка фаза.

3. Кожата ми ще бъде красива и здрава с тен.
Все по-рядко ще чуете това твърдение от компетентен специалист в сферата на красотата. Вече е доказано многократно, че слънцето състарява кожата. В едно изследване на естетична клиника във Франция са взели проби за еластичност от кожата на ръцете на жени, които работят на полето 6 месеца в годината. Сравнили ги с еластичността на кожата в зоната на бельото, която не се показва на слънце. Резултатът показал, че кожата в зоната на ръцете е с 25 години по-състарена от кожата по закритите части на тялото.
Всеки пластичен хирург ще ви каже, че ако искате да съхраните за дълго еластичността на кожата си, не трябва да прекалявате със слънцето.

Има ли шанс да получите тен, но да не рискувате красотата и здравето си за следващите години?
Ето няколко полезни съвета за здравословен тен:

 • Правете слънчеви бани сутрин до 10 ч и след обяд след 17ч.
 • Нека престоят ви на слънце да не е повеме от 4 часа на ден.
 • Не допускайте кожата да изгори и да се обели.
 • Използвайте слънцезащитни продукти редовно, не само когато сте изгорeли.
 • По-добре стойте на сянка, ако усетите, че тялото ви прегрява, отколкото да разчитате на силен фактор слънчева защита.
 • Излагайте се на слънце постепенно и правете тен бавно, в продължение на дълъг период от време.

Ако тази статия ви хареса, моля Ви, споделете я с приятели.

Три заблуди, които ви водят към по-бързо остаряване през лятото Read More »

Изпитвам ужас да ме пипат по лицето. Шест възможни причини за това.

Ако сте от хората, които имат подобно усещане към козметичните процедури, може би ще бъде полезно да се запознаете с шест възможни причини за това.

 • Липса на доверие.
  Може би сте чували страшни истории за съсипани лица, за неправилно проведени процедури? Може би имате вътрешно убеждение, че козметичните процедури вредят? Ако нямате доверие на козметичните услуги, напълно разбираемо е, че ви е страх по време на процедурите. Убежденията могат да бъдат променяни. Ако направите консултация с компетентен и утвърден специалист, ако попаднете на човек, който ви предразполага и ви създава доверие, може би ще промените тези свои убеждения и ще преодолеете страховете си.
 • Уплашени сте от медицинска манипулация в миналото.
  Това може да се е случило във вашето детство, в лекарски кабинет или в болница, когато сте били преглеждани или третирани недискретно. В медицинското обслужване нерядко пациентите са подложени на грубовато отношение. При децата това може да остави трайни следи върху психиката и да се превърне във фобия от медицински и козметични грижи.
 • Страх от процедурата:
  Когато на един клиент не му е ясно какво ще се случва по време на процедурата, напълно разбираемо е да се чувства неспокоен и да изпитва страх. Някои козметични процедури имат странни имена, звучат медицински или чуждоземно. Разясненията за въздействията също може да ви създават асоциации за изтезание или мъчение. Понякога дори самата диагностика може да ви изкара акъла с медицинското неразбираемо звучене. Използването на медицинска апаратура често се асоциира с болка, риск за здравето, опасност от нараняване и нежелани последици. Полезно е да се запитате какво знаете за тази процедура? Ясно ли ви е как ще се проведе тя? Какво ще усещате по време на третирането?
  И ако нямате отговор, задайте същите въпроси на козметика, който ще Ви направи процедурата. Слушайте внимателно отговорите, дайте си сметка разбирате ли това, което Ви обясняват. Ако не го разбирате, просто откажете услугата. Потърсете друг козметик, който да ви разясни с обикновени, разбираеми за вас думи какво ще ви бъде направено, как ще го направят, какво ще усетите вие и какъв ще е финалния резултат. Много добре знам, че да обикаляш от салон на салон е времеемко и отегчително. Разберете! Инстинктът ви пази, като не ви позволява да се оставите в ръцете на хора, които звучат неубедително и некомпетентно. Послушайте го, той винаги има право.
 • Не сте убедени, че имате нужда от козметична процедура.
  Когато клиентът е посетил салон, защото някой друг е настоявал за това, твърде възможно е да изпитва таен ужас от предстоящото преживяване. Моят съвет е да не се насилвате да правите неща, които някой друг е пожелал да направите за себе си. Дори и ако този някой е убеден, че това е най- доброто за вас. Посещението при козметик трябва да бъде лично решение. И ако не сте сигурни, че имате нужда от това, просто не го правете. При мен се случва клиенти да купуват ваучер за процедура за подарък на свой колега или близък. И има случаи, в които техните близки идват от уважение към подаряващия, но не са сигурни, че искат да си направят тази процедура.
 • Имате лоши спомени от неуспешно проведена козметична процедура.
  Има случаи в които клиентът е посетил козметичен салон и е излязъл във вид, невъзможен за гледане. Или други, в които кожата се е чувствала по-зле, отколкото преди процедурата. Тези разочарования могат да се превърнат във фобия от козметични процедури. Моята препоръка е да повярвате, че съществуват компетентни и внимателни козметици, които работят безопасно и внимателно. Добра практика е да търсите мнението на клиенти, които вече са ползвали услугите на определен козметик, преди да се доверите отново.
 • Кожата ви е чувствителна, лесно прави алергии.
  Да, трудно се поема риск отново и отново да се прибереш в къщи с алергична реакция след козметично третиране. Решението е в откриване на салон, в който ще ви направят предварителна проба за поносимост, ще ви направят програма адаптирана към вашия чувствителен тип кожа и ще ви дадат препоръки за домашна грижа, за случаите, в които кожата проявява неразположение извън посещението в салона.

  Ако тази статия ви е харесала и мислите, че би била полезна за някой друг, моля ви, споделете я.

  Ако имате нужда да разберете какъв тип кожа имате, каква козметична програма е подходяща за вас, каня ви диагностика в салон „Дивна медик”. Можете да запишете час ТУК.

Изпитвам ужас да ме пипат по лицето. Шест възможни причини за това. Read More »

Shopping Cart