fbpx

Какво е необходимо да знаеш за акнето, за да спестиш разочарование, пари и време.

Как можеш да си помогнеш?

Какво е необходимо да правиш, за да преодолееш дискомфорта на пъпките, мазната кожа и широките пори?

Може би като начало да си отговориш на въпроса: “Наистина ли имам акне?”.

Как започва акнето? Какво може да предизвика неговото влошаване?

1. Не винаги пъпките означават акне. Наличието на черни точки също не означават акне.
По време на прехода между детството и юношеството, така наречената тинейджърска възраст, в цялото тяло се случват редица промени. Започват да функционират системи, които до този момент не са функционирали. Половото съзряване на младия индивид е съпроводено с редица външни промени, които могат да засегнат кожата.

Тя става по-лъскава, мазна.

В този етап от най-голямо значение е поддържането на хигиена по правилния начин. Препоръчително е използването на продукти, които съдържат естествени осапунители и себорегулиращи активни съставки, които да не изсушават кожата. Необходимо е да се избягват спирт, лечебни съставки и честа употреба на пилинги. Създаването на неправилни навици за хигиена могат да превърнат мазната кожа в проблемна и много чувствителна. Как да откриеш правилните продукти за хигиена, която да помага бързото излизане от дискомфорта на мазната кожа и широките пори, можеш да разбереш от статията:

“Какво трябва да знаеш за широките пори, ако искаш да се правиш с тях”

Появата на комедоните е следващия етап от развитието на състоянието. Един или няколко комедона не са акне. Ако са повече от 5 на квадратен см, може да се говори за медицински проблем – „акне комедоника”.

При наличие на комедони е особено важно да се извършва дискретна и внимателна екстракция (отстраняване). Ако комедоните не се почистват своевременно, се създават условия за развитие на възпаления и образуването на широки пори. Отстравняването на комедони в домашни условия не е препоръчително. Техниката на екстракция изисква съобразяване с посоката на пората и силата с която да бъде третирана. Съществува сериозна опасност от образуване на възпаления, наранявания и пигментации, които да увредят кожата и трайно да влошат състоянието и. Чопленето и стискането на пъпките могат да се превърнат в лош навик, който да предизвика „акне механика”- един от най-трудно лечимите видове акне. От начина, по който ще се реагира на този етап от промяната на кожата ще се заложат тенденции към трайно оправяне или към продължително влошаване. Най-често грешките, които се допускат на този етап са две: неглижиране, омаловажаване на състоянието, което осигурява неговото безпрепятствено развитие и втория – хаотично и любителско „лечение” като се експериментират най-различни продукти.

Кога и колко често е необходимо да се прави почистване на лице можеш да научиш повече от статията:

“Колко често трябва се прави почистване на лице?”

2. Какво още трябва да знаеш за акнето, за да не допускаш грешки, които да влошат състоянието на кожата и да я превърнат в трудно лечима?

 

  • Ако двамата родители са имали акне през пубертета, вероятността мазната кожа на детето им да се превърне в проблемна акнеична е 75%. Ако единият родител е имал акне вероятността е 50%.
  • Акнето не е заразна болест. Нама опасност да се заразите от някой, който има акне. Но лошите навици могат да направят акне и при кожа, която няма генни предразположености за това. Стискането и разраняването на кожата, неправилното поддържане на хигиената, използването на много пилинги могат да я превърнат в проблемна и трудно лечима.
  • Използването на лечебни и медицински продукти без лекарска препоръка може да превърне акнето в трудно лечимо и хронично.

Понякога стараейки се да полагат грижи за кожата, хората с хронично и неизлекувано акне правят несъзнателни грешки, които могат да влошат състоянието. Виж кои са тези най-често срещани, за да не ги допускаш и ти:

“5 грешки, които правят хората с акне на възраст между 20 и 40 години”

3. Акнето се развива по различни начини при жените и при мъжете 

При мъжете

След установяване на хормоналния баланс, при мъжете андрогените по правило вече не са активен фактор за възникване на акнето. Този процес може да продължи няколко години, но ако акнето не е предизвикано и от някакви други външни фактори, мъжете в повечето случаи са се справили с това заболяване. На 30-годишна възраст вече само около 3% от всички мъже страдат от акне. Характерно за него е , че дори и да е преминало в тежка фаза, акнето по-бързо се повлиява от лечение отколкото при жените.

При жените

Положението е малко по-различно. Ако организмът произвежда по-голямо количество андрогени от обичайното, може да възникне акне със специфична локализация в областта на брадичката, долната челюст и меките зони около ушите.

Съществуват редица причини, поради които организмът на жената – поне временно – произвежда повече мъжки полови хормони от нормалното. Една от тези причини е свръхтеглото, но и различни заболявания могат да засилят производството на хормона. При жените има и още един фактор – ежемесечния цикъл!

4. Храненето е важен фактор.
Газираните напитки, шоколада, цигарите и алкохола влошават състоянието на мазната кожа. Пикантните храни, пържените и консервирани храни засилват отделянето на мазнина.

Често ме питат, дали диетата може да излекува акнето.

Най-коретно е да кажа, че подходящата дието ще създаде условия за по-бързо отстраняване на проблема. Не може да се разчита, че акне, предизвикано от хормонални, генетични, възрастови причини може да бъде отстранено единствено и само с диета. Но храненето винаги е фактор, който влияе на цялостното здраве и със сигурност може да помогне за по-бързото излизане от заболяването на кожата.

Изборът трябва да бъде на храни, които съдържат витамини – пресни плодове и зеленчуци. Безалкохолните напитки да се заменят с фреш или чай.

При жажда е необходимо да се пие вода, вместо сок или кока кола. Водата е особено важна за преминаването на здравословни неразположения с кожата. Важното е да не бъркаме водата с течностите по принцип. Никога не е еднакво за организма да приема две чаши вода или две чаши безалкохолни питиета.

Полезно е да се ограничи приема на кафе до две кафета на ден. Откажи се от енергийните напитки! Те активират омазняването, предизвикват възпаления.

В огромното поле от информации и препоръки може би не е лесно да избереш най-полезните за теб подходи.

Ние, ескпертите на салон “Дивна Медик” вече повече от 20 години помагаме на мъже и жени да постигнат здрава и красива кожа, като излекуват акнето си.

Ето някои от отзивите на доволни клиенти:

Акнето е много неприятно както за момичета, така и за момчета

За да ти помогнем да намериш най-бързия път към красивата и здрава кожа, запиши своя час за платена  онлайн консултация от тук:  https://divnamedik.com/konsultatsia/

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart