Колкото и да поставяш крем на ръцете през зимата, усещането за сухота и опънатост се появява отново и отново.

Кожата на ръцете е ежедневно подложена на влиянието на околната среда. Затова е възможно да изглежда и да се чувства по различен начин от кожата в другите зони на тялото.

Първата основна причина за изсъхването на кожата на ръцете през зимата е липсата на достатъчно влага. Дехидратацията предизвиква усещане на опъване и стягане на кожата. Като последвствие от дехидратацията се развива чувствителност и лесна раздразнимост. Обикновено хората с дехидратирана кожа на ръцете споделят, че имат сърбежи, зачервявания и понякога ситни обриви.

Как  се променя кожата при продължителна дехидратация?

Защо не е добре да подценяваш хидратиращата грижа?

В началото промените са безобидни – опънатост, сухота, дискомфорт.

Липсата на вода в тъканите води до загуба на защитните сили, предразполага към алергии и снижава антибактериалните способности. Ако не се подходи с грижа в това състояние кожата започва да изпитва болезненост при допир, лесно се разранява, напуква, възпалява.


Продължителната липса на хидратираща грижа предизвиква здравословни проблеми на кожата – алергии, възпаления, труднозарастващи рани и силна болезненост, която може да изведе за дълго човек от работоспособност.

Последствията в по-дългосрочен план са поява на пигментации, брадавици, нарушена еластичност, ранно и забележимо остаряване на кожата.


Какви са причините за дехидратация на кожата на ръцете?

  • Използването на измивни продукти /сапун, прах за пране, белина, препарати за почистване на домакински съдове, печки, санитария и др/.
  • Студът и ниските температури дехидратират кожата и изострят нейната чувствителност;
  • Генетичната характеристика на кожата – при хора с генетично определена тънка и нежна кожа, дехидратацията е перманентно състояние.
  • Възрастта също е показател за предразположеност към дехидратация. След 35-тата година липсата на хиалуронова киселина в кожата започва да се проявява в засилване на усещането за сухота и чувствителност, причинено от дехидратацията.

 А дали на кожата не й липсва мазнина?


Важно е да се разбере, че когато кожата е добре хидратирана, но й липсва мазнина, тя не се лющи и няма усещане за опънатост. Най-честата грешка при поддържане на кожата на ръцете е да се слага мазнина на кожа, която е дехидратирана. Състоянието не се подобрява от мазнината, кожата продължава да се усеща опъната и липсва мекота.

Подхранването с мазни продукти трябва да бъде комбинирано с хидратиращи съставки.

 Много често, хората, които слагат олио или мазен крем с надеждата да премахнат загрубяването и напукването, откриват, че кожата стои по-мазна, но не и по-мека.


Докато не осигуриш влага на кожата, тя няма да постигне състояние на мекота, гладкост и здравина.


Как да полагаш грижи за ръцете си през зимата?

Когато кожата е с тънка структура, силния студ, вятър или слънце предизвикват бързо остаряване и загуба на еластичност. През зимата е необходимо прилежно да се обгрижват ръцете, като се носят ръкавици, предпазват се от интензивен досег със студени повърхности и редовно се хидратират и подхранват.

Когато поставяш крем, избери хидратиращ. Чети съдържанието на крема изписано на етикета и търси съставките: хиалуронова киселина, уреа, глицерин, ланолин. Ако не откриеш хидратиращ крем за ръце, започни да използваш крема за лице за кожата на ръцете.


Професионална козметична грижа за сухата, чувствителна кожа на ръцете


В салон „Дивна Медик” създадохме козметична програма, която осигурява подхранване и хидратация на кожата на ръцете с интензивна грижа за еластичността и красотата. Благодарение на коктейла от активни съставки с хидратиращ и подхранващ ефект, и парафиновият компрес, кожата става нежна, мека и успокоена от зачервяванията и болезнеността.

Освен, че омекотява кожата и дълбоко подхранва, топлият парафин стимулира кръвообращението, изглажда бръчици и изсветлява петна. Ръцете добиват нежен, копринен и здравословен вид. Процедурата осигурява добра профилактика на остеопорозата, лекува тендовагенит и ставни болежки. Изключително полезно е въздействието върху  ноктите, тъй като подхранва и стабилизира нокътната плочка, прави я добре хидратирана, подхранена и еластична.

Ако откриваш сходни проблеми с кожата на ръцете си, запиши своя час за парафинова процедура на ръце на https://divnamedik.com/proceduri/