fbpx

Какво трябва да знаете за отстраняването на нежеланото  окосмяване по  лицето

Окосмяването от мъжки тип при  жени е често срещан проблем.  Той обхваща израстващите в периода на пубертета и жени в периода след менопаузата.  Най- често причината за появата на тъмен и дълъг мъх по лицето е свързана с хормоните. Други причини могат да са свързани с употребата на стероидни медикаменти или със заболявания на надбъбречната жлеза.

Младите девойки, притеснени от новоизрастналите тъмни мъхове могат да започнат премахването им с методи, които в следващите години да предизвикат трайно сгъстяване и удължване на космите.

Ако здравословният  проблем, причинил окосмяването бъде отстранен, космите ще продължат да растят със същия ритъм, независимо, че вече няма реална причина за това. И ако са били третирани с метод, който ги активира, тенденцията към сгъстяване и удължаване на космите ще се запази, незивисимо, че здравословното състояние на организма вече е подобрено.

За да се избере най- подходящия метод за отстраняване на нежеланото оскосмяване по лицето е необходимо да се знаят следните важни подробности:

Механичното  отстраняване на космите от лицето при хормонално окосмяване води до сгъстяване и активиране на космите.

Най- голямата грешка при хормонално окосмяване е да се прилага кола маска или механично отскубване с пинсета, конец, механичен епилатор. Тези методи могат да се прилагат без особен риск в зоните на тялото, но  в зоната на лицето при  хормонало обwсловено окосмяване могат да превърнат мъховете в дебели и гъсти косми.

Защо се сгъстяват космите  в зоната на лицето, а в зоната на тялото се разреждат?

Космите са създадени от природата за да изпълняват защитна функция.  Косми имаме по цялото тяло, с изключение на дланите, ходилата, зоната около ноктите и върху устните.

Когато се отскубне косъм, който е във фаза на растеж /анаген/ ,  клетките в  космения фоликул започват бързо да се организират, за да създадат нов косъм.

Причините за сгъстяването на космите в зоната на лицето са две:

  1. Най- голям процент косми във фаза на анаген има по лицето- 70%. В зоната на краката те са само 20% . Космите на лицето имат много по-бърза способност да се възстановяват , за разлика от космите в зоната на тялото. Ето защо, когато се прави редовно отстраняване на космите по механичен начин в зоната на краката, те започват да намаляват и след години постепенно изчезват. Съвсем различно се развиват нещата при космите в зоната на лицето, когато окосмяването е хормонално. Там космите започват да растат по-бързо след всяко следващо отскубване и стават все повече е повече.
  2. Космените фоликули в зоната на лицето са 455 на кв. см, за разлика от космите на краката, където са 50 бр . Когато се приложи кола маска на лицето, започват да се активират и най- малките, невидими до момента косъмчета, защото кола маската отстранява и най- тънките мъхести косъмчета. Именно те започват да се активират при всяко следващо отскубване и се превръщат в дебели, твърди черни косми.

Защо кола маската е неудачен метод за отстраняване на космите от лицето?

Отстранените косми от зоната на лицето, освен, че могат да доведат до сгъстяване при хормоналните окосмявания, предизвикват развитие на чувствителност. Кожата става лесно зачервяваща се, започва да се възпалява в третираните участъци , а след време на тези места се появяват петна.

Какво е подходящо да се направи, за да се отстранят трайно тъмните мъхове и дългите косми  от лицето?

Най- подходящата апроцедура за трайно отстраняване на космите от зоната на лицето е фотоепилацията. Това е така, защото, фотоепилацията въздейства най- категорично на тъмните косми, които са във фаза на растеж /анаген/, а при хормоналното окосмяване най- голям процент от космите са тъмни и във фаза на растеж.

Кои са факторите, които гарантират успех на фотоепилацията?

  1. Космите трябва да бъдат тъмни. Ако космите са руси или бели по- добре не предприемайте действия с фотоепилация. Колкото космите са по-тъмни, толкова по-бързо ще постигнете трайно отстраняване.
  2. Кожата да бъде светла. Фотоепилацията въздейства много по- силно и категорично, когато кожата е бяла. Ако цвета на кожата не е много светъл, трябва да се предвидят по-голям процедури. Ето защо, тази процедура не се препоръчва в летния сезон, когато кожата на повечето хора потъмнява от слънцето.
  3. Правилният избор на дължина на вълната на апарата. Компетентността на козметика, който извършва е от огромно значение за получаване на резултат. Ако сте с тъмни косми, светла кожа и до четвъртата процедура не сте забелязали намаляване на космите, потърсете друг салон, в който да си направите процедурите.

За колко процедури се изчистват космите?

Отговора на този въпрос не може да бъде еднакъв за всички видове косми и видове кожа. Най- общо казано между 8 и 10 процедури . Но още след първата сесия трябва да забережите намарляване на броя на космите, които поникват след третиране.

Коя е най- ниската възрастова граница за приложение на процедурата?

В периода на пубертета е най- подходящото време за прилагане на процедурата. Тогава тя е с най- висока ефикасност и резултатите идват с най- малък брой приложения. Абсолютно безвредна е и може да се прилага на всички възрасти.

През какъв период от време се прави следващата процедура?

След първото приложение, следваща процедура трябва да бъде направена след като космите започнат да поникват отново. Добре е да не се изчасва много време след като са поникнали, цад амогат да бъдат „уловени” във фазата на израстване, когато ще има най- висок процент успеваемост на процедурата.

Как да разберете  дали вашите косми са подходящи и дали  ще се повлияят бързо?

При първото посещение в салона задължително се прави безплатна консултация за вашия тип косъм, типа  кожа и вероятността за успех на процедурата. Данните се записват в личен картон, в който ще се записват всички ваши посещения и ще се следи напредъкът в резултатите.

Ако смятате, че статията е полезна, моля споделете я с приятел.

Ако искате да разберете ще има ли успех при вас процедурата фотоепилация, моля запишете си 30 минутна консултация в салон „Дивна медик” ТУК.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart