fbpx

Кога започва остаряването?

Старостта настъпва не когато се появявт бръчките, а когато душата се откаже да живее.

Хората, особено жените маниакално се вглеждат в тях, заблуждавайки се, че ако ги няма, ще изглеждат така, както преди години – млади и свежи.

Всъщност, причината за остаряването се крие в дълбините на човека – в неговата душа.

Хората трябва да разберат, че са изградени от три едновременно действащи системи – физическа, психическа и духовна. Когато една от тези системи остава необгрижена, тя започва да боледува. Останалите две са в пряка зависимост. Те също започват да страдат. Ако не се постигне баланс във функционирането на трите системи, няма как да се постигне красота, здраве и усещане за щастие.

Изследванията по този въпрос продължават десетилетия, но едва наскоро се появи информация, за новата теория за остаряването – «митохондриална теория», според която всяка клетка на човешкото тяло се захранва от биофотони /светлина/ и духовна енергия. Енергията, която се формира при състояние на благодарност, безусловна обич, прошка, доброта е енергията на младостта и здравето. Когато в живота на човек липсва такава енергия, клетките започват да излизат от нормалния ритъм на живот, след което настъпва заболяване.

Може би с това могат да се обяснят въздействия на духовните практики, които връщат към живот хора с най-тежки диагнози.

С напредването на годините във външния вид на всеки човек започва да се проявява отношението му към живота, към себе си и към духовните ценности. Една поговорка казва «На двадесет години човек изглежда така, както природата му е определила, а на 50 – така, както заслужава.» Позитивното отношение и добротата дават благородно и красиво излъчване на остаряването, докато негативизма, злорадството, злобата, завистта, критикарството и т.н. изострят чертите на лицето трайно, променя се контура на устните, изражението на погледа, очите сякаш се „вдълбават”. Всичко това се случва, защото всяка мисъл, която премине през съзнанието ни, независимо дали си даваме сметка за нея или не, предизвиква биохимична реакция в организма и води до контракция в лицевите мускули. Докато лицето е младо, тази контракция преминава и изражението се успокоява. При напредване на годините, една и съща контракция в мускула води до неговото втвърдяване и „застиване” в това положение. По лицата на възрастните хора много ясно можете да разберете какви мисли са доминирали в ежедневието им.

Ето защо красивото остаряване е неизменно свързано с екология на мислите и емоциите. Умението да се откриват красивите неща в живота задържат здравето и красотата. Говоря не само за красотата на физическия свят, а и за духовната. Едно искрено «благодаря» дава здраве и за този, който го казва и за този, към когото е насочено.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart