fbpx

Отношението към слънцето издава нагласата ни към живота

Отношението, което имаме към тена на кожата изразява нагласите и разбиранията ни за качеството на живот.

Защо всъщност искаме да бъдем “черни” през лятото? Защото някога във времето сме си позволили да повярваме, че да си “черен” означава да си здрав. Много хора все още вярват, че когато си с много тъмен загар на кожата другите ще те харесват повече, ще изглеждаш по-добре.

Само преди няколко десетилетия, аристокрацията се е отличавала от слугите си именно по белия тен на кожата. Тогава това е било символ на „живота на сянка”. Да наблюдаваш работата на работниците докато пиеш питието си на сянка, да се разхождаш с чадърчето за слънце и ръцете ти да са покрити с ръкавици, за да запазят кожата от слънчевите лъчи – това са можели да си позволят само най-богатите.

Сега, когато животът ни минава в офисите и апартаментите, в които целогодишно има климатици, слънцето се превръща в лукс. Зимата на ски в планината, през лятото – на море – това е недостижимата мечта за много от хората. Тенът се наложи като мярка на стандарт на живот, който дава възможност за почивка няколко пъти в годината. Изкривеното разбиране за здравословен живот сред природата се изразява в демонстрирането на “черен” цвят на кожата. Затова новата мания на цивилизацията се нарича „Тенорексия”. Маниакалното почерняване , чрез което трябва да се привлече вниманието на околните. Огромната нужда от внимание и зачитане се удовлетворява с това, да те оценят като “МНОГО ЧЕРЕН”. Мониакалното престараване с тъмния тен удобно се завоалира зад твърдението, че слънцето е полезно за здравето. Истината отдавна се знае, че е друга. Така, както преди много години бабите ни са твърдяли, че наднорменото тегло и дебелите бузи са символ на добро здраве. Сега, едва ли има човек, който да не е наясно, че това не е истина. И прекалено черния тен , и прекалено пухкавите бузи са знак за нездравословност.

Къде е мярката за красота в отношението към слънцето? Красотата означава хармония, баланс, съвършенство.

Прекалено „почернялата” кожа не е в хармония. Тя не е станала така „черна” от баланс и не излъчва съвършенство.

Да си кажем направо –  здрава кожа не значи изгоряла кожа.

Ако един човек изкарва прехраната си с физически труд /на полето, на строежа/ кожата му естествено ще е със силен слънчев загар през голяма част от годината. Но тази кожа в никакъв случай не може да бъде характеризирана като красива.

Получаването на тен е защитна реакция на кожата. Тъмния пигмент на кожата се отделя, за да предпази тялото от ВРЕДНОТО ВЛИЯНИЕ на УВ лъчите. Когато поставяме кожата в състояние да почернее, ние я поставяме в режим „свръх защита”. Вместо да получи жизнената доза светлина и да се зареди и освежи, кожата работи на режим „SOS” през цялото време на лятната отпуска. Излагането на директни слънчеви лъчи за повече от два часа на ден говори за липса на здравна и жизнена култура. В края на отпуската вместо тялото да е починало, заредено и здраво, то е изтощено, с понижен имунитет и податливо на заболявания. Твърде често хората споделят, че имат нужда да си починат след отпуската. Много хора връщайки се от море споделят, че са се разболяли от „летен грип”. Това са състояния характерни за тялото, което е било подложено на свръх облъчване. Съществува голяма заблуда относно красотата на кожата преживяла интензивно слънчево облъчване. Има голяма разлика в състоянието на кожата при „жътварски” тен и при „аристократичен” тен. Изследвания проведени в канадска кожна клиника представят доказателства, че кожата на ръцете на жени работещи на полето е с 20 години по-стара от кожата на тялото, в линията на бельото, която не е излагана на слънце. Статистиките от онкодиспансерите показват, че от рак на кожата заболяват хората, които един път в годината излагат интензивно за няколко дни тялото си на слънце.

Слънцето е енергия.

За да дава полезност на тялото, тя трябва да бъде използвана в правилната доза. Всяко преминаване на дозата носи последствия. Ако в периода на морската почивка се допусне изгаряне на кожата, не се заблуждавайте, че с „обелването” на изгорялата кожа всичко ще е приключило. А-лъчите въздействат на дълбоките слоеве и разрушителното им действие продължава в дълъг период след прекаляването. Вредното им действие започва да личи 10-12 години след това. Не е никак радостно  да чуеш диагноза „рак на кожата”, 10 години след онова заспиване на плажа, когато като студенти по цяла нощ се ходеше по барове и дискотеки, а после цял ден се спеше на плажа.

Слънцето и децата

Чували сме нашите баби да казват, че детето трябва да стои по цял ден навън, за да „събира слънце за зимата”. За жалост тази теория е изключително невярна. /Подобно на теорията за многото ядене и наднорменото тегло/

СЛЪНЦЕТО, КАКТО ВСИЧКИ ДРУГИ ЕНЕРГИИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪБИРАНО ЗА ЗИМАТА.

Неговото полезно действие се проявява единствено при правилна употреба – всеки ден по 15-20 минути. Детската кожа няма добре развити механизми на защита. Те се формират постепенно в периода на израстването. Ето защо безогледното излагане на слънце създава предпоставки за редица проблеми в по-късен етап. Задължително е да се използват високи фактори на защита при излагане на слънце и много внимателно дозиране на времето, в което ще се правят слънчеви бани.

За да не се превръща слънцето във враг е необходимо да се знаят няколко основни неща:

 • Важно е да се знае, че 90% от UV лъчението прониква през облаците, т.е. колкото и мрачно и ветровито да е на плажа знайте, че слънцето ви облъчва!
 • Не мисли, че затоплянето е в резултат на изгаряне, както и обратното – ако ти е хладно – не можеш да изгориш.
 • Когато се изкачваш в планината с всеки 1000 метра интензивността на слънчевите лъчи се увеличава с 20%. Колкото по-нагоре се качваш, толкова по-голям фактор слънчева защита трябва да ползваш.
 • В часовете между 13:00 и 16:00 слънцето е най-силно. Вертикално падащите слънчеви лъчи могат да предизвикат силни изгаряния, дори и в града.
 • Слънчевата защита трябва да се ползва целогодишно, но от месец март – април, фактора за слънчева защита трябва да стане по-голям. Това са месеците, в които кожата все още не е адаптирана към по-високите температури и изгарянето става за много кратко време.
 • Слънцето може да нанесе поражения и да предизвика изгаряне не само когато човек се излага директно под неговите лъчи. По време на шофиране в автомобила, при работа в закрито помещение на място близо до прозореца или под сянката на чадъра на плажа, кожата трябва да бъде защитена надеждно.
 • Изгаряне може да се получи и по време на краткия престой на открито с приятели “за по едно кафе”.
 • Безобидната разходка в парка с децата също може да осигури изгаряне, ако кожата не е добре защитена.
 • Слънчевото изгаряне във и под водата е възможно, защото UV лъчението се намалява с 60%. Отделно трябва да се има предвид, че отраженията на UV лъчението на плажа са следните: морската пяна отразява 25%, пясъка 15%. Ако си се скрил на сянка под чадър, дърво или навес, това означава, че си спестяваш едва 50% от UV лъчението.
 • След всяко излизане от водата кожата трябва отново да бъде намазана със слънцезащитен продукт, дори и на опаковката специално да е отбелязано, че е водоустойчив. Когато кожата е мокра фактора на слънчева защита намалява.
 • За да бъде добре защитена кожата необходимо е продукта с UV защита да се нанесе 20 минути преди излагане на слънце.
  Когато за първи път след зимата излагаш кожата на директна слънчева светлина, не стойт повече от два часа, колкото и да е висок фактора на продукта, който слагаш.

Изборът на слънцезащитен крем всъщност не е толкова лесно. Огромният избор от продукти на пазара изисква добро познаване на спецификите, които разграничават единия вид продукти от другия. Умението да комбинираш козметичните продукти от ежедневната си програма с продуктите за слънчева защита изискват специфично познание. Следи моя блог, предстои да пусна нова полезна информация за начините по които да комбинираш ежедневните си козметични продукти със слънцезащитни.

Ако имаш нужда  от професионален съвет за избора на най-подходящият за твоята  кожа крем за защита, запиши си час за консултация в салон “Дивна медик” ТУК.

Ако искаш да научиш още интересни и полезни неща за поддържането на кожата, каня те да се абонираш за моя безплатен бюлетин:

СЪВЕТИТЕ ЗА КРАСОТА НА ДАНИЕЛА СПАСОВАНаучи професионалните тайни в поддържането на красива и здрава кожа.

Ще ме зарадваш много, ако ми пишеш, всеки път, когато имаш въпрос свързан с красотата. Отговарям на всички въпроси лично!

Ако статията ти се струва полезна – сподели я с приятелите си!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart