fbpx

Подходящо ли е да почиствам лицето с четка, при положение, че кожата ми е тънка?

Гледаш красивата реклама, която ти обещава гладка и нежна кожа, получена благодарение на въртящата се механична четка за почистване на лицето. Звучи ти убедително, че кожата се чувства добре, когато се махнат „МЪРТВИТЕ КЛЕТКИ”.

В тази статия ще те запозная с ползите и рисковете от употребата на електрическа четка за почистване при тънка кожа.


Нека първо да ти разкажа нещо важно и интересно за структурата на кожата

На повърхността на кожата са разположени вроговяващи се клетки, които имат една основна функция – защита! В рекламите често ги наричат „мъртви”.

Аз лично не съм съгласна с това название.
Почистване с четка при тънка кожаВсеки, който познава биологията на кожата знае, че тези клетки не само, че не са мъртви, но и са много интелигентни. Те са създадени от природата с основна функция – механична защита на кожата. Изпълнени са с рогово вещество, което ги прави плътни и непропускливи. Но те са специално „обучени” да различават веществата, намиращи се на повърхността на кожата и да разпознават полезните за здравето, да осигуряват тяхното транспортиране до зоните в кожата, които имат полза от тях. Благодарение на това тяхно избирателно поведение, можем да подхранваме кожата с кремове и маски за лице, които да въздействат позитивно на тъканта. Можем да влияем на вътрешното здраве на цялото тяло, втривайки билки и лечебни продукти. Те са в непрекъсната информационна връзка с други клетки от кожата. Можем да въздействаме даже на жлезите с вътрешна секреция, поставяйки контрацептив върху кожата и да осигурим предпазване от забременяване. Представяш ли си, колко добре информирани са клетките и как си взаимодействат с общото здраве на тялото. Когато животът им приключи те не чакат да бъдат изтъргани от нас, а се отделят деликатно и незабележимо. Този процес на отпадане се нарича естествена ексфолиация и се случва ежедневно и незабележимо при здравата кожа. Всеки път, когато обтриваш лицето с кърпа след намокряне, се отделят рогови клетки, които са приключили своята жизнена функция. Не е нужно да ги махаш по насилствен начин.

Кожата е орган, който не задържа нищо мъртво на повърхността!

Ако кожата е преживяла травма, нараняване или заболяване, клетките участвали в тези нездравословни събития се отделят на групички, а ние ги забелязваме като люспи или корички.

Когато бъдат механично отстранени, преди да е дошъл моментът сами да се отделят, в кожата се задейства SOS програма. Съседните клетки алармират, че има опит за травма на повърхността. Ако в този участък кожата има потенциал да вроговява, тя организира бързо създаването на нова, по-плътна структура от рогови клетки, за да посигури здравина при следващо подобно травмиране. Можеш да видиш как се уплътнява тъканта в зоната на петите всеки път след като вроговената кожа е била изрязана с кюрета. Ако обаче зоната на травмата е с тънка структура, кожата започва да алармира за помощ чрез зачервяванесърбеж, понякога дори с болка. Това са начините, по които тя „вика” за помощ. Така се случва при тънката кожа на лицето.


Какви са последствията от механичното премахване на повърхностни клетки при тънката кожа?

Тънката кожа има нежна структура. Това, което я отличава от другия тип кожа е, че при нея най-горният слой от рогови клетки е по-тънък. Ето защо тя е по-слабо защитена от механични дразнения. Отстраняването на клетки от повърхността създава предпоставка тя да се превърне в още по-чувствителна.

И не само това!

Когато изтънява горният слой, тъканта по-трудно задържа влагата в дълбоките слоеве. А липсата на влага води до изостряне на чувствителността на кожата и е основният причинител на бързо остаряване и загуба на еластичност.

Как се променя тънката кожа с напредване на годините?

Естестественият процес на остаряване на тънката кожа води до редуциране на количеството рогови клетки на повърхността. С течение на времето тя става все по-чувствителна, лесно се зачервявапукат се капиляриизсушава се и се появяват бръчки. Ето защо е необходимо да се подхожда много контролирано и внимателно, когато става дума за отстраняване на повърхностни клетки.

Какво прави електрическата, въртяща се четка?

Въртящата се четка предизвиква механичен пилинг, отстранява рогови клетки от повърхността. Ако я използваш за почистване ежедневно, вероятно в началото ще имаш усещането, че кожата е станала по-гладка, но това усещане скоро ще се замени с усещане за опънатост и сухота. При системно и често третиране с четка, кожата ще стане податлива към спукване на капилярипигментиранезачервяване и лесна възпалимост.


Съществуват и други подобни на електрическата четка методи за почистване на кожата на лицето.

Ттъркане-с-кърта-при-тънка-кожаакива се микрофибърните кърпикисе-ръкавицитедунапреновите или естествени гъби за обтриване на кожата. Някои от тях са познати на нашите баби. Използвали са ги по време на баня, за да отстраняват „кирта” от повърхността на кожата на тялото и лицето. Нека не забравяме, че къпането не се е случвало всеки ден, както в съвремието. При положение, че хората не са се къпели по цяла седмица, може би е била оправдана нуждата да се почисти застоялия слой от нечистотии по кожата с нещо по-драстично.


Когато се колебаеш дали да ползваш електрическа четка за почистване, задай си въпрос: „Каква нужда искам да удовлетворя?

Ако имаш желание да постигнеш усещане за по-чиста кожа, може би е добре да преосмислиш продуктът, с който правиш ежедневната хигиена на лицето. Ако не ти е достатъчно усещането за чистота с продуктът, който използваш, може би не си направил най-удачният избор на продукт.

Наскоро при мен дойде клиентка, която сподели, че използва микрофибърна кърпа за отстраняване на грима всяка вечер, защото смята, че тя почиства по-надеждно. Обтривайки лицето си, виждала, че по нея всеки път остават следи от неизчистен по лицето грим. Сещам се, че моята баба някога казваше: „не е важно как си се умил, важно е как си се обърсал”.

И така, тя си внушила, че след като вижда следи от грима по кърпата, значи с нея се почиства по-надеждно, отколкото с козметичните продукти.

В следствие на тази ежедневна пилинг програма кожата й беше станала много чувствителна, имаше вече спукани капилярипигментации и периодично появяващи се възпаленияСилната дехидратация, получена от неправилното третиране й създаваше усещане за грапава и неравна кожа, което много я дразнеше. Само за няколко дни, след като промени навикът да си маха грима търкайки лицето си всяка вечер с кърпата, тя усети промяна. Започна да използва подходящ продукт за отстраняване на грима и откри ползата от хидратацията за кожата си.


Ако търсиш усещане за по-гладка кожа, добре е да се установи какво е причинило усещането за липса на гладкост.

Твърде възможно е кожата да е дехидратирана и да стои като по-груба.

Ако наличието на влага в кожата е задоволително, но усещането за неравност продължава да се усеща, има начин с дискретен контролиран козметичен пилинг да се постигне по-гладка и нежна кожа.

Ако информацията в тази статия ти е била полезна, сподели я!

Ако не успяваш да откриеш подходящият начин за почистване на кожата си, възползвай се от консултация в салон „Дивна Медик”. Ще ти помогнем да откриеш най-подходящият за теб начин да постигнеш здрава и красива кожа!

 

За да разбереш повече за нашите процедури и цени или да запишеш час за процедура влез ТУК.

Ако темата за пилингите ти е интересна виж тази статия:

Кой професионален пилинг е подходящ за теб?

Shopping Cart