fbpx

Три заблуди, които ви водят към по-бързо остаряване през лятото

1. Колкото повече стоя на слънце, толкова по-здрав ще бъда през зимата.
Заблуда, която държи много хора под жаркото слънце през лятото. Лежат и се припичат до изнемога и вярват, че слънцето ще ги зареди със здраве за цяла зима, че даже и повече. Вярно е, че слънцето стимулира имунитета, зарежда с енергия, стимулира позитивни процеси в тялото, като производство на вит.Д и хормони на щастието. НО! Единствено и само когато облъчването е в поносимата за организма доза. За всеки човек поносимата доза е различна. Когато кожата се зачерви, това е сигурен знак, че допустимата доза е превишена. Зачервяването и изгарянето са знак, че тялото вече не е в програма „зареждане”. От този момент нататък се включват механизми за защита и програма „SOS” и започва мощно производство на хормони на стреса, на свободни радикали, които имат разрушително действие върху общото здраве. Вместо да се зарежда, организмът започва да се изтощава. Вместо да си отпочива и да се възстановява тялото, то изразходва енергия за защита и адаптация към непоносимата горещина. Не е случайно, че в края на отпуската много хора се чувстват изморени и изтощени, някои от тях започват да боледуват от т.нар. летен грип. Това ясно подсказва, че имунитетът не е стимулиран, а напротив, човек е по-изтощен и енергийно отпаднал отколкото е бил преди да отиде на море. Освен това, производството на вит.Д се възпрепятства от по-тъмния тен. Ето защо, полезните въздействия на слънцето могат да се получат само до момента преди образуването на тъмен тен.

Може би си мислите, че вредните въздействия от прекаляването със слънцето приключват с обелването на изгорялата кожа. Важно е да знаете, че дълго време след като сте прекалили със слънцето, в кожата продължават да се развиват нездравословни процеси. Ракът на кожата е злокачествено заболяване, което се развива в кожата много години по-късно след изгарянето. Може да се прояви след 10-15 години. Коварното е това, че този вид рак се развива без болка и в същото време е един от най-бързо развиващите се.

Статистиката показва, че най-голям процент на заболели от рак на кожата са хора, живеещи целогодишно на закрито, които са се подлагали на интензивно директно слънце кампанийно един път в годината. За нетренираната на слънце кожа огромното количество слънчева светлина се отчита като силен шок. От злокачественото заболяване много по-рядко се разболяват хора, престояващи на открито през по-големи периоди от годината, като моряци, строителни и селскостопански работници.

2. С тъмен тен ще изглеждам по-красива.
Масово се тиражира това твърдение, което обаче не е съвсем вярно. Ако кожата е в много добро здраве, ще изглежда добре в рамките на няколко поредни години, след което ще започне рязко да губи жизненост и еластичност. Ако обаче има акне, омазняване или бръчки, тенът ще влоши състоянието веднага след приключване на отпуската. Заблуда е, че прекаленото слънце може да отстрани някои козметични недостатъци. Това вероятно вече го знаят тези, които имат някои от изброените проблеми. Скоро след приключване на ваканцията кожата влошава рязко състоянието си. Появяват се пигментации, кожата загрубява интензивно, омазняването се засилва, акнето възобновява активността си и минава в по-тежка фаза.

3. Кожата ми ще бъде красива и здрава с тен.
Все по-рядко ще чуете това твърдение от компетентен специалист в сферата на красотата. Вече е доказано многократно, че слънцето състарява кожата. В едно изследване на естетична клиника във Франция са взели проби за еластичност от кожата на ръцете на жени, които работят на полето 6 месеца в годината. Сравнили ги с еластичността на кожата в зоната на бельото, която не се показва на слънце. Резултатът показал, че кожата в зоната на ръцете е с 25 години по-състарена от кожата по закритите части на тялото.
Всеки пластичен хирург ще ви каже, че ако искате да съхраните за дълго еластичността на кожата си, не трябва да прекалявате със слънцето.

Има ли шанс да получите тен, но да не рискувате красотата и здравето си за следващите години?
Ето няколко полезни съвета за здравословен тен:

  • Правете слънчеви бани сутрин до 10 ч и след обяд след 17ч.
  • Нека престоят ви на слънце да не е повеме от 4 часа на ден.
  • Не допускайте кожата да изгори и да се обели.
  • Използвайте слънцезащитни продукти редовно, не само когато сте изгорeли.
  • По-добре стойте на сянка, ако усетите, че тялото ви прегрява, отколкото да разчитате на силен фактор слънчева защита.
  • Излагайте се на слънце постепенно и правете тен бавно, в продължение на дълъг период от време.

Ако тази статия ви хареса, моля Ви, споделете я с приятели.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart