fbpx

Фотоепилация – най- задаваните въпроси

Преди да се подложиш на процедура с козметичен или медицински апарат вероятно имаш много въпроси. Ако си като мен, значи предпочиташ да си наясно с всички възможни рискове при приложението на такива процедури.

В тази статия съм дала отговор на някои от най- често задаваните въпроси по темата “фотоепилация”.

Вредна ли е процедурата за  бременни жени?

Процедурата е абсолютно безопасна за бременни. Селектираната светлина въздейства само на един определен вид клетки, наречени „хромофори”. Това са клетките на косъма, които се намират на нивото на кожата. Светлинния лъч, не може да навреди по никакъв начин на майката или нейното бъдещо дете. Апаратът работи с определена дължина на вълната, която не може да проникне по-дълбоко от нивото на кожата.

Завинаги ли се унищожават космите?

Да! Космите се унищожават завинаги. Фотоепилацията е метод, при който светлината, превърната в топлина изгаря корена на косъма и калцира/залепва/  кръвоносния съд, който го захранва.  Това гарантира трайното отстраняване на космите.

Може ли да се прави при тинейджъри?

Да, дори при тях ефектът идва по-бързо, с по-малко процедури. Още при първа процедура космите се разреждат много.  Бързият резултат се обяснява с това, че космите имат по-различно поведение във възрастта на пубертета и много по-голям процент от тях се повлияват трайно от фотоепилацията.

Колко процедури са необходими за пълен ефект?
Растежа на косъма преминава през фази на растеж и фази на застой. В един и същи участък  космите са в различни фази. Някои от тях са в период на растеж, други – в застой. Фотоеплацията въздейства интензивно само върху космите, които са във фаза на растеж. Ето защо е необходимо да се направят няколко процедури, за да бъдат обхванати поетапно всички косми, когато за тях настъпи фаза на растеж.
При жените космите изчезват след 6-8 процедури,  а при мъжете-след 10-13.

За еднакво бързо време ли се отстраняват космите във всички участъци?

Най-бързо се повлияват космите в зоната на лицето. Причината за това е, че най-голям процент косми са във фаза на растеж, а това гарантира много по-висока успеваемост на процедурата.

Ако космите в зона от тялото са били бръснати дълго време, също ще се повлияят по-бързо, тъй като бръсненето активира растежа, а космите във фаза на растеж се унищожават по-бързо от фотоепилацията.

Болезнена ли е процедурата?

Този нов метод е сравнително по-безболезнен в сравнение с останалите методи за по-дълготрайно обезкосмяване, като кола-маска и електро-епилация. Усещането за болка зависи от количеството на космите в определена зона.

Кои са предимствата на фотоепилацията?

Фотоепилацията е бърз метод за отстраняване на нежелани косми по тялото и лицето.
Има изключително полезно въздействие върху зоните, в които се появяват “враснали” или “обърнати” косми. Фотоепилацията унищожава тези косми, след което кожата ги избутва, те отпадат и  проблемът се премахва. Особено препоръчителна е фотоепилацията за мъже, при които след бръснене се възпаляват космите в зоната на шията. Наблюденията показват, че мъжете  приемат положително ефектът на фотоепилацията върху космите, които се появяват в зоната на скулите и близо до околоочния контур.

За успеха на фотоепилацията, най-важна е правилната диагностика на типа на косъма и на типа на кожата. Колкото по-тъмен е косъма и по-светла кожата, толкова успехът ще е по-бърз.

Как протича процедурата и какво е важно да знаем за нея?

Ако статията ти е помогнала да разбереш важни неща за фотоепилацията, моля те, сподели я с приятелите си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart