fbpx

Целулит. Как спортът може да попречи за премахването му.Всяка пролет милиони дами по света се замислят за фигурата си и решават да се заемат с отстраняването на целулита.

Ако си от дамите, които полагат огромни усилия, спортуват, гладуват, правят козметични процедури, но не успяват да отстранят целулита си, това видео е за теб!

В него ще научиш много интересна и важна информация за начинът по който се повлиява целулита при спорт.

Ще разбереш кои са седемте най-често срещани грешки в подхода към целулита чрез спорт, които пречат на отстраняването му.

Ще получиш полезни практични съвети за това какво е нужно да правиш, за решиш проблема с упорития целулит.

Гост на рубриката „ЗА КРАСОТАТА ПРОФЕСИОНАЛНО”, която се излъчва на живо във Фейсбук е Виктория Славкова. Вече повече от 10 години тя помага на активните дами, които искат чрез спорт и движение да постигнат здрава, силна и гъвкава фигура. Изготвя индивидуални програми за моделиране на фигурата чрез движение и чрез хранене, с които се постига уникалната женска красота, без да се застрашава здравето.

Във видеото тя разкрива седемте най-често срещани грешки, които пречат на справянето с целулита.

Спортната кариера на Виктория започва с желанието й да се справи със собствения си целулит. Едва 15 годишна, тя забелязва, че има целулит и започва да търси начини да се справи с него. Израснала като спортно ориентирана личност, тя с изненада открива, че колкото повече спортува, толкова по-упорит и твърд става целулита. Търсенето на отговора я поставя често в позицията на модел за експерименти. Разбира, че сред треньорите и фитнес инструкторите често се разпространяват твърдения, които не помагат в отстраняването на целулита, дори водят към втвърдяването му. Благодарение на тези експерименти върху себе си тя успява да открие принципите, които водят до бърз успех в отстраняването на целулита.

От опита натрупан в работата с жени, тя извежда седемте най-често срещани грешки в подхода към целулита.

Грешка 1: Отношението към целулита като проблем на общата телесна маса, а не като към кожен проблем!

Това отношение води до поредица от грешни избори, които не само, че не отстраняват целулита, а в голям процент от случаите предизвикват влошаване. Когато се създава тренировъчна програма е необходимо да се разграничават тренировките за сила, за гъвкавост и за антицелулитен ефект. Липоцитите имат защитна функция, отговорни са за предпазването на детеродните органи при жената, затова, тренирането на дамите има своите специфики. Тялото на жената реагира със защита, когато натоварването при силовите упражнения е прекалено голямо, за разлика от реакцията на мъжкото тяло при аналогична ситуация. Когато проумеем, че целулитът е кожен проблем, а не проблем на физическото тяло, по- лесно можем да проумеем защо не се получава добър ефект при много силовите натоварвания. Психологически е важно да разграничим функцията на женското тяло и да осъзнаем, че женската природа реагира на свръхнатоварването с реакция на защита, която втърдява целулита. Ето защо, когато ние жените товарим тялото си с непосилно тежки тренировки, до отказ, тялото мобилизира всички системи на защита. При мъжете не се случва това. Тяхното тяло гори енергия и изгражда сила, когато се натоварва с тежки физически тренировки.

Какво е важно да се спазва при тренировките за намаляване на целулит?

Дозирано натоварване, с постепенно дозирано напредване в постиженията. С малки крачки се постига най-добър резултат.

Грешка 2: Тя е производна от грешка 1 –  Подход към целулита чрез глад.

Това е една изключително разболяваща заблуда. Гладуването никога не води до редуциране на целулита. То води до загуба на мускулна или костна маса, но не и до премахване на целулита. Даже напротив! Именно глада активира по-сериозното пълнене на липоцитите с мазнини, за да се осигури резерв за женския организъм.

Глада предrзвиква дисбаланс в хормоните, в обмяната на веществата и нерядко след него се постига ефекта на затлъстяване. Губят се важни тъкани, необходими за жизнените функции на женското тяло и за хормоните, но не се губят триглицеридите от мастните клетки, тъй като те са консервирани мазнини и не могат да бъдат повлияни от глада.

Това, че гладуването намалява килограмите всъщност не означава, че тялото изглежда по-добре.

Може би, ако се облече в дрехи ще изглежда приемливо, но истинската красота е тогава, когато тялото изглежда добре без дрехи. Да бъде здраво, стегнато, силно, гъвкаво, с извивки и с красива кожа. А това не се постига с гладуване. Защото гладуването стопява мускулната маса и съсипва кожата. Тялото е красиво когато се движи грациозно, с ефирна лекота. Това е възможно да бъде постигнато само когато мускулите са здрави и силни и тялото е тренирано в гъвкавост и издържливост.

Грешка 3: Дехидратацията на тялото.

Водата често бива заменяна от течности. Важно е да се разбере, че течностите – сокове, фрешове, кафета са храна за организма и не подпомагат хидратацията му. Когато водата в кожата липсва, колагеновите влакна са стегнати и опънати – именно това предизвиква вида на портокалова кожа /целулит/.

Грешка 4: Силната амбиция да се постигнат бързи резултати. Най-често тази амбиция води до това да се предозират физическите натоварвания и да се блокира редуцирането на целулита.

Мотивацията за бърз и категоричен успех предизвиква стрес. Когато жените се втурнат амбицирано към спортни занимания, в желанието си да постигнат бързи резултати подлагат физиката и психиката си на огромен стрес. Това за женското тяло означава да се включи на програма „защита” и да предизвика втвърдяване на мастните клетки, вместо редуциране на съдържанието в тях.

Грешка 5: Отношението към почивката.

Жените трябва да разберат, че за да се редуцира целулита е необходимо да си осигуряват почивка. Това касае ежедневната почивка, но също така се отнася и до умението да се почива пълноценно по време на тренировка, между сериите.

Грешка 6: Силови методи за масажиране и „раздробяване” на целулита.

Огромна грешка е да се прави опит целулита да бъде „разбит” чрез масаж или силово третиране. Ако се познава функцията на защита на липоцитите лесно ще се проумее липсата на всякакъв ефект, когато се прилага силов метод. Липоцитите се втвърдяват, уголемяват и дори може да се възпалят при такива подходи. Недопустимо е да се стига до спукване на капиляри, образуване на хематоми /синини/ и предизвикване на болка при третирането на зоните с целулит. Често може да се види в спортните зали дами, които интензивно и с много натиск разтриват телата си с ролери, пръчки или други приспособления, смятайки, че разнасят целулита. Именно при тези дами гарантирано целулита ще премине в по-тежка фаза.

Грешка 7: Избор на спорт

Най-разпространеното убеждение е, че фитнеса прави мускули и напомпва обем.

Това е абсолютно неправилно убеждение.

Женското тяло е изградено от мускули с фина, продълговата структура, които не могат да направят голям обем, когато се изгражда сила в тях. Може би си мислиш, че дамите, които виждаш в състезанията по боди-билдинг са с естествено напомпани мускули? Не е точно така. За да постигнат този обемен ефект те са поемали хранителни добавки. Освен това има малки трикове свързани с дехидратацията на тялото преди състезание, които осигуряват тази релефност и изпъкналост на мускулите.

Най-красивите женски тела, които виждаме при рекламите на бельо са се оформили с правилни натоварвания във фитнес залата.

Но да се мисли, че единствено фитнеса може да развие здраво и красиво женско тяло не е абсолютната истина. Всеки вид спорт, практикуван с удоволствие и наслада може да осигури антицелулитно действие. Тайната е в настроението, което създава спорта по време на практикуването му. Движи се и спортувай това, което ти доставя удоволствие. Само тогава можеш да постигнеш най-добрите антицелулитни резултати.

Най-често грешките в подхода към целулита се дължат на незнание и липса на професионален подход.

Ако търсиш решение за себе си, обърни се към експерт, който да ти помогне да подредиш своята тренировъчна програма.

Можеш да се свържеш с Виктория Славкова на тел: 087 858 57 58.

Ако видеото ти се струва интересно, сподели го!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart