fbpx

Слънце и петна – какво е нужно да знаеш

Ако сте от хората, които изпитват страх от появата на пигментации през лятото!

Ако имате неприятен опит от слънцезащитни продукти, които не са предпазили кожата ви и сте приключили сезона с петна по лицето!

Тази статия ще бъде много полезна за вас.

От нея ще научите факти, които няма да чуете от други козметици, лекари или търговци на слънцезащитни  продукти. Това, което давам като информация в моите статии и видеа не е преписано от нечия публикация или цитат от учебник, а е базирано на множеството обучения по традиционна козметика, медицинска козметика, холистична медицина и отразява огромният ми опит от реалната практика като професионален козметик.

От позицията на  дългогодишния ми  опит в избелващите и депигментиращи  програми, днес искам да ви обърна внимание какво е нужно да знаете за пигментациите и кои са неверните твърдения, които могат да ви заблудят при взимане на здравословни решения за слънчевите дни.

И така!

Ето казуса, който слагам като акцент днес:

“Искам да комбинирам дневна грижа + SPF 50, тъй като ми се образуват пигментни петна от слънцето. “ 

Случва ми се да открия, че има доста хора, които вярват, че пигментациите, които им се образуват в рамките на един летен сезон са  “пигментни петна от слънцето” и ще се спасят от тях, ако мажат слънцезащитен крем с фактор 50.

Убеждението, че единственият виновник за пигментациите е слънцето е нездравословно и дори  опасно.

Опитите  да се надлъгваш със слънцето, смятайки, че слънцезащитния крем е задължен да осигури тоталната защита, без да знаеш  всички нива на въздействие на лъчението и начините за реакция на кожата, прави грешно отношението към  пигментациите. И  превръща хората в наивни потребители на тонове слънцезащитни кремове  без резултат, а понякога дори с  тежки последствия за кожата.

Аз, като професионален козметик, който изготвя козметични програми за премахване на пигментации намирам за много полезно да ви разкажа някои важни факти за тях. Преди да предприемете мерки за спасение от пигментациите, много е важно да знаете причините, които може да предизвикат тяхното появяване.

Ако се действа “на сляпо”, без ясно разбиране на процеса на пигментиране, шансът да бъде  направена грешка е огромен. И последствията – нездравословни.

СЛЪНЧЕВИТЕ ПИГМЕНТАЦИИ – какво е това и кога се появява?

Нека първо да изясним това, че пигментациите могат да бъдат причинени от различни фактори. Някои са вътрешни, други – външни.

Пример за вътрешни фактори са генетичните /наследствените/ фактори. Луничките са такъв вид пигментации.

Външните фактори са свързани с неправилното козметично третиране на кожата и неправилното отношение към слънчевите бани и начините за получаване на слънчев тен.

Това, което си заслужава да знае всеки, който иска да получава силен и тъмен тен е, че така наречените соларни петна /слънчеви пигментации/ се образуват  при хора, които са прекалили здраво със слънцето, но не в годината на това прекаляване!!!

Забележете! Не в същата година, а много години по-късно! След 10-15 години. Това е времето, в което разрушителното действие на алфа лъчите от слънчевият спектър действат на дълбочина и това остава незабележимо на повърхността. Затова пък, когато започнат да се проявяват, процесът не може да бъде спрян само защото се използва слънчева защита.

Слънцето предизвиква пигментации в рамките на летния сезон, ако кожата е третирана с продукти, които са ексфолиращи, на спиртна основа, някои мицеларни води и спрейове на билкова основа,  ако се ползват лекарства /вътрешно или външно/, ако боледува или се поддържа по неправилен начин.

При механични третирания кожата е силно предразположена към “сезонно пигментиране”. Такива са: кола маска, абразивен пилинг, микроиглени въздействия, мезотрапевтични и други процедури, които нараняват или отстраняват  рогови клетки от епидермиса. Ако след ексфолираща процедура кожата се срещне със интензивно УВ лъчение, тя развива пигментация, като естествен отговор на защита на третираните места.

Пигментациите, които се появяват само за един сезон дават знак , че кожата има дефицит на важни ресурси, които я лишават от възможността да се защитава.

Знаете ли, кои са най-важните ресурси за кожата през лятото? 

Знаете ли, че ако те липсват, тя ще бъде склонна към образуване на пигментации, дори и да използвате ежедневно слънчева защита?

За пълноценната лятна грижа на кожата най-важните ресурси са:

  1. ХИДРАТАЦИЯ ♥

Когато кожата е хидратирана  добре, тя самата осигурява високо ниво на защита от слънчеви лъчи. Тя е орган, създаден да изпълнява тази функция. Затова в епидермиса се намират меланицитите – клетките, които произвеждат слънцезащитен пигмент, който прави бариера за проникване на ултравиолетови лъчи. При дехидратация, меланоцитите реагират небалансирано, кожата е еритемна, лесно се зачервява, изгаря и нерядко проявява алергии. Най-надеждният начин да се поддържа естествената функция и здраве на кожата е да се поставя интензивен хидратиращ серум на Легенда ⇓

Интензивен хидратиращ серум на ЛЕГЕНДА International skin care

преди да се излезе на открито. И това да бъде базовата ежедневна  грижа за кожата през лятото.

Независимо от това какъв тип кожа имате, хидратирането през лятото е най-важното условие за съхраняване на младостта и за предпазване от пигментации, въпреки убежденията, че слънчевата защита ще ви предпази. Именно затова доста хора завършват лятото с пигментации, въпреки, че са слагали непрекъснато слънцезащитен крем. Ако имате нужда от повече информация за начините по които да гарантирате пълноценна хидратация на кожата, вижте тази моя видео статия:

Как успешно да хидратираш кожата

Когато се очаква слънчево облъчване върху кожата за повече от 15-20 минути, върху серумът е нужно да се нанесе Слънцезащитен крем SPF 50+ на Легенда.

2. АНТИОКСИДАНТНОСТ ♥

Когато кожата се изложи на УВ лъчение, тя започва динамично да произвежда свободни радикали, поради засиления физиологичен стрес. Свободните радикали са в основата на фотостареенето, появата на пигментации, чувствителност и деструктивни промени в кожата. За да се неутрализира това вредно действие е особено важно да се осигури на клетките антиоксидантна защита.

В слънцезащитният крем на Легенда, благодарение на витамини А, Е и Д кожата е напълно защитена от свободните радикали. Това, което отличава кремът на Легенда от повечето кремове от същата категория е присъствието на коензим Q 10, известен с подмладяващото си действие. Той е най-мощният антиоксидант, отговорен за съхраняване на еластичните влакна от фотостареене и поява на пигментации.

Слънцезащитен „Крем SPF50+“ 100 мл на ЛЕГЕНДА International skin care

Как се подреждат продуктите за мазна кожа през лятото, така, че кожата да е максимално защитена, без да се омазнява, вижте тук:

Как да се грижиш за мазната кожа през лятото

Ако  имате нужда да организирате домашната козметична грижа за лятото  и се колебаете как  да стане това, вижте:

Как да комбинирам досегашните козметични продукти със слънцезащитните?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart